Ковид-19 уби голям български художник

Топ
18:05 - 07 Март 2021
11200
Ковид-19 уби голям български художник

Един от най-изявените съвременни български художници е издъхнал след усложнения от Ковид-19. Роберт Баръмов, роденият във Варна и ценен в Европа и у нас художник, майстор на интелектуалните предизвикателства и търсач на идеи, стана поредната жертва на китайската зараза. Черната вест бе официално потвърдена пред Lupa.bg от Градската художествена галерия Варна.

Артистът беше едва 55-годишен. Той бе сред най-конвертируемите по света модерни български художници, а цените на произведенията му бяха между 1500 и 6000 евро. Баръмов предвиждаше голяма изложба в Париж през ноември тази година, която, уви, няма да се осъществи.

Една от творбите на Роберт Баръмов

Роберт Баръмов беше смел в проектите си, работеше по нови замисли, използваше различни начини за комбиниране на нови медии с традиционни техники, за да осъществи идеите. Отиде си ненадейно, без да успее да ги реализира. Загубата за Варна и за българското изкуство е голяма, пишат от ГХГ Варна.

През 1994 г. Баръмов се дипломира в специалност Графика в Националната художествена академия в София. Започва пътя си в изкуството като график (суха игла и офорт), но постепенно интересите му обхващат живописта, инсталацията, пърформанса, съвременните текстове. Работи и по кураторски проекти.

Представял е свои графични и живописни изложби, акции и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия… и у нас— в пространства като Kulturhaus, Хановер, Музей за модерно изкуство, Боденбург, Националния музей, Пекин, Природонаучния музей, София и Националния Исторически музей. Носител е на над 40 международни награди за графично и съвременно изкуство.

Последната изложба на Баръмов „Миграции в студиото на артиста“ бе подредена между 19 януари и 12 февруари 2021 г. в столичната галерия „Контраст“. Всички творби се разпродадоха. В разноформатните рисунки, графики и живопис, художникът търсеше отговорите на вечните въпроси и своята нова образност в заплетения лабиринт на метафоричното.

Роберт Баръмов позира пред своя творба