Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис (снимки, видео)

Култура
19:59 - 19 Май 2022
6480
Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис (снимки, видео)

Големият гръцки и световен композитор Вангелис е починал на 79 години, съобщиха световните медии. Той е издъхнал на 17 май в болница в Париж, където се е лекувал от коронавирус.

Смятан за един от първите и най-значими творци в областта на електронната музика редом с французина Жан-Мишел Жар и японеца Исао Томита, Вангелис получава „Оскар“ през 1982 г. за саундтрака към филма „Огнените колесници“.

Евангелос Одисеас Папатанасиу, както е истинското му име, е роден на 29 март 1943 г. в Аргия край Волос, но израства в Атина. Момчето започва да композира музика на 4 години, а на 6 прави първото си публично изпълнение, без да има никаква специална подготовка. Родителите му настояват да взема уроци по музика, но Вангелис така и си остава самоук. Отказва да взима уроци по пиано и през цялата си кариера не е особено добър познавач на нотите. Изучава класическа музика, живопис и филмова режисура в Атинската академия за изящни изкуства.

Той е един от основателите на популярната в Гърция през 60-те група The Forminx, а по-късно заедно с Демис Русос създава поп-рок феномена Aphrodite's Child – формация, която става световноизвестна. През 1973 г., след като се премества в Лондон, Вангелис започва солова кариера и отваря собствено музикално студио – Nemo Studios.

Вангелис оставя изключително богато музикално наследство. Негова музика летя и в Космоса с мисия на НАСА, озвучаваше и световното първенство по футбол в Япония и Корея през 2002 г. Легендарният композитор е носител на десетки престижни награди за великолепната си филмовата си музика.

В началото на 60-те години основава поп групата "Форминкс", която добива известност в Гърция. Когато през 1968 г. избухват студентските бунтове, той отива в Париж, където заедно с Демис Русос и Лукас Сидерас основава групата "Афродайтис Чайлд", свиреща в стил прогресив рок. Те имат един хит в Европа - Rain and Tears. Групата престава да съществува през 1972 г., въпреки че Русос се включва в някои от бъдещите творби на Вангелис.

Вангелис започва самостоятелната си кариера, като пише музиката към два филма от 1973 г. на френския режисьор Фредерик Росиф. Първият му солов албум е "Earth" от 1974 г. По това време той репетира няколко седмици с друга група, свиреща прогресив рок - "Йес". Въпреки че не се присъединява към групата, той се сприятелява с певеца Джон Андерсън, с когото работи по-късно много пъти.

След като отива в Лондон, Вангелис подписва договор с "Ар Си Ей Рекърдс", прави свое звукозаписно студио, Nemo Studios, и започва да записва своя електронна музика.

Вангелис записва няколко албума с Джон Андерсън през 80-те и 90-те години под името "Джон енд Вангелис". През 1982 г. Вангелис получава "Оскар" за филмовата музика към "Огнените колесници" от същата година. Основната песен заема първо място в американските класации на списание "Билборд" в продължение на една седмица, след като се изкачва до върха цяла година.

Албумът "The City" е издаден през 1990 г. Този път е пресъздадена атмосферата на един град от изгрев до залез слънце. Автентичните градски звуци са записани лично от Вангелис по време на престой в Рим.

През същата година започва работа с режисьора Ридли Скот. Вангелис пише музиката към "Блейд Рънър" и "1492: Завладяването на рая". Освен това е автор на филмовата музика към документалните филми на Жак Кусто за подводния свят. През 1992 г. е удостоен със званието "Кавалер на Ордена за изкуства и науки" от Франция.

Чуйте някои от най-завладяващите композиции на Вангелис: