Ковид „Делта” тръшна шестима в Благоевград

Актуални новини
16:51 - 26 Юли 2021
2843
Ковид „Делта” тръшна шестима в Благоевград

Шестима се тръшнаха от ковид „Делта” в Благоевград, забелязва се леко покачване в броя на новозаразените.

Опасността от нова вълна на вируса и заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров събра днес кризисния щаб. На заседанието присъстваха представители на болниците и институциите, ангажирани с проблема, пише „Струма”.

Очакваме в края на август да ни обхване четвърта вълна на ковид. Най-мрачните прогнози са за 3000 болни на ден, а оптимистичните сочат 1500 болни на ден, обясни директорът на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев.

Засега в Благоевградско болните са 16 на сто хиляди, но се забелязва бавно покачване. Проблемът е, че липсват достатъчно кадри, липсват лекари, сестри и санитари и заради това ще се приемат и доброволци, които да помагат на пациентите и здравните заведения.

Това съобщи шефът на РЗИ-Благоевград Калоян Калоянов след срещата на оперативния щаб. Започва снабдяването на отделенията с ремдесевир, с всякакви лекарства за лечение на ковид, кислородни бутилки и други.

„До момента 10% от населението в Пиринско е ваксинирано с две игли. 20% от медицинския персонал е ваксиниран, но голяма част от тях са преболедували.

За пореден път Калоянов отправи апел към хората да се ваксинират, тъй като това е единственият начин да се намали броят на заразените и да няма тежко болни.