Ковид фалира втората най-голяма верига от кина в света?

Cineworld group е подала уведомление за защита от кредиторите в САЩ и по несъстоятелност във Великобритания

Новини
15:51 - 25 Август 2022
2389
Ковид фалира втората най-голяма верига от кина в света?

Втората по големина в света верига от кина Cineworld group plc, е започнала процедура по подаване на уведомление за защита от кредиторите в САЩ и по несъстоятелност във Великобритания, съобщи Ройтерс.

В България компанията е собственик на веригата кина „Синема сити“.

Според съобщенията причината за проблемите е натрупаният дълг от 5 млрд. долара и все по-слабата възможност той да се обслужва заради слабите приходи на кината.

Повод за новината всъщност е внезапният спад с над 60% на стойността на акциите на компанията на борсата в Лондон.

Първопричината за слабите финансови резултати е, че въпреки постепенното възстановяване на посещенията след падането на ковид ограниченията те все още са под очакваните. Освен това в момента има ограничен списък от нови филми.

От финансовите резултати на Cineworld group се вижда, че трупането на дългове се е задълбочило през 2020 г., когато кината бяха затворени през по-голямата част от годината.

Cineworld group притежава повече от 9000 зали с над 15 000 екрана, повечето от които се намират в САЩ.

По данни от 2019 г. „Синема сити“ държи най-големия дял от този пазар у нас - 43%.

В момента у нас има 6 такива кина в 5 града, като в столицата са две. Те работят, като прожекциите са планирани до 13 септември. Същото е положението и в останалите кина на веригата по света, а преди пандемията прожекциите се планираха за до 3 месеца напред.