Ковид изолацията прилича на „Биг Брадър”

Актуални новини
11:57 - 08 Януари 2021
2288
Ковид изолацията прилича на „Биг Брадър”

Празниците тази година бяха отбелязани по особен начин. Голям проблем за много хора бе, че остават разделени. За повечето това бе една дигитална Коледа. Това заяви психиатърът д-р Веселин Герев в ефира на Нова Телевизия.

"Ако мислите, че изведнъж много хора са потърсили моята помощ, това не е така. За да се прояви сериозен проблем за психиката, трябва да е минала около година, година и половина от началото на събитията, които са предизвикали травми. Ако ме питате за COVID депресиите, аз ги очаквам август-септември тази година", допълни той.

В ефира на Телевизия "Евроком" д-р Герев обясни каква ще е основната причина. "На първо място това ще е чувство за безизходица, породено от пандемията, липса на тонус, мотивация и енергия, проблеми със съня и натрапчиви мисли", уточни психиатърът и допълни, че най-голям е страхът от икономическите последици.

"Изолацията първоначално беше физическа, а после премина и в социална. Това е най-големият проблем на психиката на тези хора. Ще ви дам пример с едно предаване - Биг Брадър. Това е същият социален експеримент, хората трупат напрежение и в един момент то се проявява. Като израз на това са домашни кавги и разправии. Ще има и номинирани за изгонване, много семейства ще се разделят. Хората са имали и повече време за секс, но това се случи в самото начало на пандемията", каза още той.