Ковид намаление: Ски-картата поевтинява

Броим 68 лева за ползване на лифта в Банско, на Витоша – 40

Общество
18:52 - 24 Октомври 2020
1959
Ковид намаление: Ски-картата поевтинява

Цените на картите за лифт през този сезон ще са по-ниски спрямо миналата година. Засега за това са обявили от концесионера на ски зоната в Банско, но в близките седмици се очаква и другите курорти да публикуват таксите за ползване на лифт.

Цените сме намалили с малко като дневната карта е 68 лева, вместо 70 лева, а тази за целия сезон е намалена на 1300 лева, което е с 200 лева по-евтино. Офертата за сезонната карта е валидна до 1 декември. Това коментира Иван Обрейков, мениджър-директор на компанията „Юлен“, пред „Телеграф“. Предвижда се също така на станциите на лифтовете да се продават бъф, което може да се използва като маска и ще е на цената на тези, които са за многократна употреба. Причината е, че маските ще са задължителни, както на опашките на лифтовете, така и в самите кабинки.

Отлив

„Досега нямаме нито една резервация за Нова година. Миналата година по това време всичко беше запазено за празниците, а дори и до средата на януари, сподели с Яна Рахова, собственик на хотел „Мартин“. Цените сме ги намалили с малко, повече не може, иначе отиваме на червено и трябва да затваряме. Тук до миналата година беше пълно и по това време с гърци, руснаци и много българи, допълни хотелиерката.

Обстановката е спокойна, поддържаме контакт ежедневно с туристическия бранш и сме убедени, че Банско и Добринище отговарят на всички условия, обясни кметът на Банско Иван Кадев. Припомняме, че Банско беше първият карантиниран град в България.

Освен Банско, новите цени на лифт картите са обявили и от Боровец. За сега се запазват като миналата година като дневната такса за ползване на лифта в курорта е 62 лева. Адриана Ангелова, от Бороспорт коментира, че въпреки многото неизвестни около сезона, всички хотели в Боровец, се подготвят за зимен сезон и са заявили, че ще работят.

По нейна информация всички резервации за този зимен сезон вече се правят както от чужденци, така и от българи в последния момент. За съжаление наложените ограничения при пътувания на англичаните, водят до спад в обема от туристи, пристигащи от този основен за зимните курорти пазар.

В тази връзка, усилията за популяризиране на зимните почивки се изместват към по-близки до България държави като Румъния, Гърция, Сърбия, Македония. Имайки предвид близостта на тези дестинации, туристите ще могат да ползват собствен транспорт и да са по – малко зависими от полети и чартърни програми. От там съобщиха, че и традиционната подготовка за ски сезона върви по план като пистите са почистени и затревени, всички лифтове се проверяват от технически екипи – част от редовната предсезонна профилактика.

Алтернатива

Цените ще са като през миналия зимен сезон и картата за ден ползване на лифт ще е 40 лева, коментира Ян Калчев, от „Витоша ски“. Очаква се другата седмица да има среща по темата, на която ще бъде решено, но на 90% е сигурно, че няма да се променят. Според него този зимен сезон ще е добър, тъй като е алтернатива за българите, които обичат зимните спортове.

От Пампорово все още не са обявили цените си, но пък залагат на нови услуги, които да се предлагат в курорта. Става въпрос за нова платформа за предварителна директна онлайн покупка на лифт карти и ски услуги през уеб магазин. Тя ще дава възможност на туристите предварително да се сдобият безконтактни лифт карти и ски пакети, които да вземат на място през поставени на различни места в ски зоната pick-up устройства чрез сканиране на QR код или ваучер за пакетната услуга. Част от уеб магазинът ще бъде и система за бързо и надеждно презареждане на лифт карти.