Ковид покоси оператора Венец Димитров

Актуални новини
11:53 - 18 Януари 2022
6408
Ковид покоси оператора Венец Димитров

Известният филмов и телевизионен оператор проф. Венец Димитров си отиде на 84 години. Тъжната вест съобщиха в социалните мрежи негови колеги. За съжаление видният кинодеец си е отишъл в резултат на коронавирусна инфекция, макар че е бил ваксиниран, научи Lupa.bg.

Проф. Венец Димитров бе преподавател по специалността "Филмово и телевизионно операторство" в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Главен оператор е на 23 игрални и над 40 късометражни филма, сред които "Преброяване на дивите зайци", "Сватбите на Йоан Асен", "Пътят към София", "Ла Донна е мобиле".

Роден е в София на 24 юни 1937 г. През 1968 г. завършва Академията за изящни изкуства в Прага със специалност филмово и телевизионно операторство. По-късно изучава семестриално и режисура. Той е професор по „Филмово и телевизионно операторство и фотография“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

В края на 60-те години втори  оператор в известната филмова студия "Баррандов" в ПРага, а след което в продължение на 18 години работи като оператор-постановчик  в  Студия за игрални филми "Бояна" – София.

Носител е на няколко награди за „Най-добра операторска работа” на „Съюза на Българските филмови дейци” и на Националния Филмов Фестивал „Златна роза” във Варна.