Ковид психар: Джокович се моли да играе в САЩ

Тенис
19:10 - 22 Февруари 2023
5526
Ковид психар: Джокович се моли да играе в САЩ

Световният №1 Новак Джокович заяви, че се надява скоро да получи отговор дали ще може да играе на турнирите в САЩ през март. Сърбинът подаде молба за специално разрешение да влезе в страната преди свалянето на ограничителните мерки за неваксинирани от чужбина.

По този начин той се надява да бъде на линия за първите "Мастърс" надпревари през сезона Индиън Уелс (6 - 13 март) и Маями (22 март - 2 април).

През януари Джокович спечели титлата на Australian Open за десети път, с което вече има 22 трофея от Големия шлем. След това той не е участвал в турнири и ще се завърне в Дубай след седмица.

"Плановете ми след Дубай зависят от САЩ, чакам отговор, той не зависи от мен. Скоро ще знам", заяви сърбинът пред репортери в Белград, където проведе открита тренировка.

Директорите на турнирите в Индиън Уелс и Маями вече изразиха желание Джокович да играе и поискаха той да получи специално разрешение. Томи Хаас, който е директор на Индиън Уелс, заяви че "ще бъде срамно, ако не получи право да участва".

"Всичко е в процес на изпълнение. Благодарен съм на Индиан Уелс и Маями за подкрепата. Те биха искали да мога да играя в техните турнири. Очаквам скоро да има положително решение, но то не е в моите ръце", добави лидерът в световната ранглиста.

Администрацията на американския президент Джо Байдън сваля ограниченията от 11 май, като не се очаква това да бъде променено.

Ако сърбинът не получи разрешение да пътува за САЩ, това ще бъде втори случай, в който няма да може да играе на американски турнир, както се случи на US Open през 2022 г. Той пропусна и миналогодишното Открито първенство на Австралия.

"Миналата година пропуснах Индиън Уелс, Маями и Откритото първенство на САЩ, така че няма да е за първи път, ако това се случи. Все пак се надявам да не стане отново".

"Това е всичко, което мога да направя, защото позицията ми остава същата", добави сърбинът, който остава неваксиниран ковид психар.