Ковид води и до загуба на вкус , сочи ново изследване

Един от основните симптоми на болестта бе продължителната липса на обоняние, но не само

Новини
15:34 - 20 Август 2023
3351
Ковид води и до загуба на вкус, сочи ново изследване

Загубата на обоняние се очерта като важен симптом на КОВИД-19 още в началото на пандемията и предизвика множество нови изследвания върху функциите на обонянието и вкуса, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

Международно изследване под ръководството на Глобален консорциум за хемосензорни изследвания (GCCR) и изследователския център Монел във Филаделфия, щата Пенсилвания, отделя усещането за вкус от това за миризми при пациенти с КОВИД-19. Резултатите показаха, че в група от над 10 000 души усещането за вкус, независимо от обонянието, е силно засегнато от коронавируса. Данните от изследването са публикувани в изданието "Кемикъл сенсиз".

Няколко предходни изследвания проучваха функциите за усещане на мирис и вкус при пациенти на различни етапи след диагностициране с КОВИД-19 и стигнаха до различни, противоречащи си резултати. Почти няма съмнение за ефекта на КОВИД-19 върху обонянието, но въздействието на инфекцията върху усещането за вкус не се приема широко.

"Целта ни бе да дадем основание на хората по света да използват обичайни средства в домовете си, да наблюдават усета си за вкус и мирис в пиковете на пандемията", каза първият съавтор на проучването д-р Ха Нгуен, пост-докторант в изследователския център Монел.

Изследователите са анализирали данни, събрани от онлайн проучване и от резултати от тестове в домашни условия, при които участниците трябвало да определят интензивността на усещането си за мирис и вкус на десет продукта като кафе, захар, камфор, уасаби.

Участниците, които били с положителен тест за КОВИД-19, са съобщили за 21 на сто отслабване на интензивността на вкуса, 47 на сто отслабване на интензивността на обонянието и 17 на сто отслабване на дразнението в устната кухина. Учените установили също, че най-отслабени били сетивата на пациентите в началото на проявлението на симптомите на инфекцията от новия коронавирус.