Коя е екстрадираната довереничка на Ружа Игнатова в САЩ?

Ирина Дилкинска е мистериозната ковчежничка на всички тайни, отнесени от криптокралицата

САЩ
12:25 - 22 Март 2023
17941
Коя е екстрадираната довереничка на Ружа Игнатова в САЩ?

Екстрадираната в САЩ адвокатка на мистеризно изчезналата безследно криптокралица Ружа Игнатова Ирина Дилкинска държи всичките съкровени тайни на разследваната за кражбата на милиарди долари от схемата на българката "OneCoin". А новината за пращането на адвокатката - по баща с фамилно име Тенева, на съд отвъд Океана, може да хвърли нова светлина и върху евентуалното местонахождение на Игнатова, ако не се потвърди информацията, че тя е паднала жертва на собствената си пирамида и отдавна е била екзекутирана, предполагаемо в Гърция. 

Коя обаче е Ирина Дилкинска? 

През 2019 г., когато в САЩ са арестувани партньорите на криптокралицата Ружа Игнатова, Дилкинска е на 39 години и е посочена за дясната ръка на Ружа. Според показанията им юристката, за която понастоящем липсват каквито и да е сведение за правоспособност в българските регистри на адвокатите, тя е пътувала из целия свят с криптокралицата. 

Предполага се, че Дилкинска е изпрала между 200 и 400 милиона щатски долара на "OneCoin" криптовалутата на Игнатова през единия задържан и обвинен неин сътрудник, освен брат й - Константин Игнатов, Марк Скот. 

Познанството на Дилкинска и Скот датира от 2015 г., според запознати - от момента, в който тя започва работа при Ружа, а криптосистемата вече е набрала скорост из целия свят и инвеститорите са хиляди. 

И въпреки всички събития и пищни тържества, в които адвокатката и най-доверено лице на Игнатова  присъства, единствената й снимка е от празненство в Лондон, на което Дилкинска, заедно с друг партньор на криптопирамидата Себастиан Грийнууд режат тортата за повода. 

У нас Дилкинска/Тенева все още фигурира като съдружник или собственик на общо 3 компании - като и трите са със статут "активни", ако се съди по данните от Търговския регистър. 

Това са БлокУейв Тех ЕООД, където управител в момента е мъж на име Ангел Бояджийски, който пък е собственик на фирма за частни детективски разследвания. Втората е Мелта-90 АД, регистрирана в Ловеч, а третата - Би Енд Ен консулт ЕООД е компанията, открита като следа в документите от обиска на жилището на Марк Скот. 

Обвинението срещу Дилкинска е в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

Самата Игнатова все още е в неизвестност. Тя е обявена за издирване от Интерпол, Европол и ФБР. Преди около месец се появи информация, че е възможно криптокралицата да е била убита на яхта в Гърция през ноември 2018 г.