Коя е Камала Харис , която става фаворит на демократите в борбата за Овалния кабинет

Проучванията от последните няколко седмици показват, че е получила значителна подкрепа

САЩ
08:00 - 22 Юли 2024
2487
Коя е Камала Харис, която става фаворит на демократите в борбата за Овалния кабинет

Историческото и безпрецедентно решение на президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли идва на фона на опасенията за неговата възраст и острота на ума, породени от катастрофалното му представяне на дебатите през юни срещу бившия президент Доналд Тръмп. След съобщението за оттеглянето си от надпреварата, Байдън подкрепи вицепрезидента Камала Харис за кандидат на демократите за президент, а тя вече е била в борбата - по време на предишната кандидатпрезидентска кампания, преди да стане първата жена вицепрезидент.

Ето коя е тя. На 59 години Харис е с 22 години по-млада от 81-годишния Байдън.

Дъщеря на родители имигранти - майка индийка и баща ямаец - родената в Оукланд, Калифорния, Харис се прочува първо като прокурор в районната прокуратура на Сан Франциско и през 2003 г. е избрана за окръжен прокурор. За първи път придобива национална известност, след като през 2010 г. става главен прокурор на Калифорния. През 2016 г. е избрана за член на Сената на САЩ в Калифорния, като става втората чернокожа жена и първата южноазиатка, която работи в камарата.

Тори Гавито, президент на Way to Win, национален стратегически център за дарители, свързани с каузи на демократите, който през последните седмици инвестира пари, проучвайки как да подкрепи Харис, заяви, че вярва, че тя е правилният човек, който да бъде начело на листата сега, когато Байдън се оттегли.

"Готови сме да се включим и да подкрепим вицепрезидента Харис в новата ѝ роля", каза Гавито. "Тя има звезден опит на всички свои политически позиции. Тя е усъвършенствала аргументите си за избирателните права, аргументите си за репродуктивните свободи, способността си да управлява икономиката и е готова."

Харис се включи в президентските първични избори за 2020 г. през януари 2019 г. по време на митинг в Оукланд, на който присъстваха около 20 000 души, но през лятото след демократичните дебати броят на набраните средства и анкетите ѝ започна да изостава. Тя се оттегли от надпреварата през декември, преди началото на първичните избори.

Харис, която по време на дебатите си размени остри реплики с Байдън, беше обявена за негова партньорка в изборите през август 2020 г. На моменти тя трудно намираше почва през първите години на своето вицепрезидентство, но придоби известност, когато кампанията за 2024 г. се разрастваше. По-специално, тя оглави работата с чернокожите и азиатските американски избиратели, като първите бяха основен демографски фактор за Байдън.

Тъй като някои демократи започнаха да губят увереност в способността на президента да остане в листата, мнозина започнаха да изразяват подкрепа за това тя да заеме мястото му. Тръмп също така започна да атакува по-силно Харис в предизборните си речи.

Някои демократи - публично и частно - поставиха под въпрос дали Харис е най-подходящият човек да стане кандидат на партията. Но тези съмнения до голяма степен бяха успокоени, след като няколко чернокожи законодатели и демократични стратези заявиха, че Харис не би трябвало да може да бъде подмината. Те твърдяха, че тя е най-квалифицираната за тази работа, след като е работила заедно с Байдън, и че демократите - партия, чиито най-верни избиратели са чернокожите жени, не могат да я прескочат и да разгневят своя електорат.

Наскоро Тръмп започна да атакува Харис по-силно в речите си по време на кампанията. Кампанията на Тръмп и неговият кандидат за вицепрезинент Джей Ди Ванс се опитват да представят Харис като екстремистка.

Но Гавито заяви, че проучванията и анкетите на Way to Win в щатите, в които се водят надпреварите, от последните няколко седмици показват, че Харис е получила "значителен тласък" от "сегментите на по-младите избиратели, за които Байдън се бори", и се е представила добре сред цветнокожите избиратели и жените.

"Харис направи много, за да привлече наистина фундаментални части от нашия електорат, и аз съм развълнуван да видя как избирателите, които са били в графата на незаинтересованите от нито една от партиите, се вълнуват", каза Гавито.

Експерти по закона за финансирането на кампаниите заявиха пред Ен Би Си, че е вероятно предизборният капитал на кампанията на Байдън да бъде прехвърлен на Харис, тъй като тя е негов кандидат за вицепрезидент. Всеки друг кандидат вероятно ще трябва да събере нови средства за кампанията си.

Националният конгрес на Демократическата партия ще започне на 19 август в Чикаго, а с подкрепата на Байдън Харис веднага се превърна във фаворит, коментира Ен Би Си.