Коя е Камала, която Байдън си хареса за вице? (СНИМКИ)

Актуални новини
15:00 - 12 Август 2020
13439
Коя е Камала, която Байдън си хареса за вице? (СНИМКИ)

Претендентът на демократите за президент Джо Байдън избра за свой кандидат за вицепрезидент сенатора от Калифорния Камала Харис. В случай на победа на Байдън на президентските избори на 3 ноември 55-годишната Харис ще стане първата чернокожа жена вицепрезидент в историята на САЩ.

Това се превръща в исторически момент за една страна, в която расизмът и систематичната дискриминация на афроамериканците е една от най-горещите теми в момента. Байдън, който бе вицепрезидент по време на двата мандата на първия цветнокож президент на САЩ Барак Обама, се надява по този начин да спечели на своя страна повече тъмнокожи избиратели.

Джо Байдън избра чернокожа жена сенатор и някогашен прокурор за свой виципрезидент

Ако бъде избран, 77-годишният Джо Байдън би бил най-старият президент в историята на САЩ, затова вицепрезидентът ще бъде важна фигура в още един аспект - той ще поеме управлението на страната, в случай, че държавният глава почине. Или просто ще се кандидатира за поста след четири години.

Камала Харис е била прокурор в Сан Франциско и главен прокурор на Калифорния. По-либерално настроени определят предишни нейни прокурорски решения като прекалено сурови и допълват, че минали нейни решения могат да се окажат проблемни в момент, в който в страната се провежда дебат за прекалено насилие от органите на реда срещу афроамериканци. Друг любопитен факт от нейната биография е, че е омъжена за калифорнийския адвокат Дъглас Емхоф, който е евреин.

Камала Харис заедно със своя съпруг - адвоката от Лос Анджелис Дъглас Емхоф, който е от еврейски произход

Харис се бореше за подкрепата на Демократическата партия като кандидат-президент, но се отказа от надпреварата за президентска номинация през декември. Като причина за това посочи финансови проблеми на кампанията си. По време на дебатите за номинацията на демократите Харис привлече вниманието към себе си с остра критика срещу Байдън за миналото му по въпроса за интеграцията в училищата.

След убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай сенаторът от Калифорния започна да агитира за промени в силите на реда, като така успя да спечели подкрепата у недоволните малцинства.

Сенаторът е известна с острите си критики срещу Русия, която нарича „противник на Съединените щати“. През юли 2019 г. Харис заяви, че хакерите, за които се твърди, че са свързани с Москва, разпространяват невярна информация за това в Интернет. Тя не представи никакви доказателства.

През юни 2019 г. Харис изтъкна, че действащият американски президент Доналд Тръмп се доверява на руския президент Владимир Путин повече отколкото на американските разузнавателни служби за предполагаемата намеса на Русия в изборните процеси в САЩ. Москва многократно отхвърля заключения относно опитите за влияние върху хода на американските избори.

Ако бъде избран за държавен глава 77-годишният Джо Байдън ще бъде най-старият президент на САЩ

Камала Деви Харис е родена в Оукланд, Калифорния на 20 октомври 1964 г. Тя е дъщеря на емигранти - майка ѝ е от индийския щат Тамил Наду, а баща ѝ е от Ямайка. След време обаче те се разделят и тя е отгледана предимно от своята майка Шаймала Гопалан Харис, която е активист за гражданските права на малцинствата.

Камала и сестра ѝ Мая израстват ангажирани с индийското си наследство, но освен това майка им се старае двете да приемат и културата на чернокожите в Оукланд. Харис казва, че винаги се е чувствала комфортно с произхода си и описва себе си като просто американка. По този повод през 2019 г. тя казва пред "Вашингтон пост", че политиците не бива да слагат прегради помежду си заради своя произход или цвят на кожата.

Кандидат-вицепрезидента на САЩ заедно с индийската си фамилия


Камала прави кариера в правото, като през 1990 г. заема поста на главен прокурор на окръг Аламеда, Калифорния. Осем години по-късно е привлечена като асистент на главния прокурор на окръг Сан Франциско, като на поста тя поема някои от най-тежките криминални дела в района. 

Заради напрежение между нея и останалата част от екипа на прокурора, тя приема работа в градския съвет на Сан Франциско, като ресорът ѝ там е семейство и деца. По това време Харис се занимава с множество дела за домашно насилие. 

Събраният опит ѝ дава възможност през 2003 г. да се кандидатира за районен прокурор на окръг Сан Франциско срещу бившия си шеф Теранс Халинан, като в крайна сметка, макар да е най-неизвестният от кандидатите, тя успява да спечели, доказвайки се като интелигентна и изключително упорита в работата си. 


По време на двата си мандата на поста Камала Харис успява сериозно да повиши процента на ефективните присъди от криминалните дела в окръга си, както и да прокара политика на борба с трафика на наркотици, която обаче не вкарва в затвора заловените за притежание на малки дози трева - нещо, което предшествениците ѝ на поста правят. 

В крайна сметка през 2010 г. тя се кандидатира за щатски прокурор на Калифорния, а победата ѝ я превръща в първата чернокожа жена, заемала този висок пост. През 2014 г. тя е преизбрана, след като въвежда множество практики за повече отчетност на полицията, намаляване на расизма и ксенофобията сред органите на реда и борба срещу смъртното наказание.  

Харис направи и исторически ход, когато през 2016 г. година стана първата чернокожа жена, избрана за сенатор от щата Калифорния. Тогава тя успя да отблъсне критиците от "Политиката на идентичността", които според нея използват термина като пейоративен, с цел маргинализиране на въпросите за расата, половете и сексуалната ориентация.

Камала Харис беше и сред малкото демократи, които агресивно разпитват съдията от Върховния съд на САЩ Брет Кавано относно вижданията му за абортите и за потенциалното вмешателство на Русия в изборите през 2016 г. Освен това тя внесе в Сената законопроект, чрез който семействата с по-ниски доходи да получават парична помощ и данъчни кредити. С тези действия Харис цели да помогне в борбата със стагнацията на заплатите и увеличаващите се разходи за битови нужди.

Новината за издигането на Камала Харис за кандидат за вицепрезидент бе посрещната с въодушевление от ключови фигури в редицата на демократите. Бившият държавен секретар на САЩ и някогашен кандидат на демократите за Белия дом Хилъри Клинтън посочи, че е “развълнувана” и допълни, че Харис “ще е силен партньор” на Байдън.

Бившият президент Барак Обама и съпругата му Мишел заявиха, че Камала Харис "е повече е готова за тази работа.” Те поздравиха Джо Байдън за избора му и обявиха пълната си подкрепа за кандидат-президентската двойка Байдън-Харис.


От кампанията на президента републиканец Доналд Тръмп описаха Харис като кандидат, който се е поддал на манифеста на радикалното ляво. В изявление съветникът на Тръмп Катрина Пиърсън казва, че като вицепрезидент Камала Харис ще е на страната на “анти-полицейските екстремисти, които контролират Демократическата партия.”

Доналд Тръмп заяви от своя страна, че бил изненадан от решението на кандидата на демократите за Белия дом Джо Байдън да избере за свой вицепрезидент Камала Харис, съобщиха световните агенции. "Бях малко изненадан, защото тя беше много посредствена" по време на кампанията за първичните избори на демократите, спечелени от Джо Байдън, заяви настоящият президент.