Коя е новата шефка на БСП - София Диана Тонова?

До вътрешните избори се стигна, след като общинските съветници на БСП подкрепиха кандидата за председател на Столичния общински съвет на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров

Политика
17:44 - 21 Април 2024
7834
Коя е новата шефка на БСП - София Диана Тонова?

Диана Тонова е новият лидер на БСП - София. Тя е била избрана от делегатите на градската конференция с 82 гласа. Тя е взела 19 гласа повече от съперника си Габриел Вълков - лидера на младежката организация на левицата, получил подкрепата на 63 от делегатите.

Диана Тонова е родена на 30 юни 1972 г. във Видин, сочи справка на сайта на Столична община. Има висше юридическо образование. Тя е общински съветник с мандат 2019 – 2023 г. от квотата на „БСП за България“. Зам.-председател е на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация и член на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика и на Комисията по здравеопазване и социална политика. 

Първоначално кандидатите бяха над 10, но повечето от тях са си направили отвод в началото на заседанието. Сред тях са са бившият лидер на социалистите в София Калоян Паргов, депутатите Георги Свиленски и Христо Проданов, юристката и бивш общински съветник Милка Христова, както и настоящият съветник Иван Пешев.

В 17,00 часа ръководството на БСП даде брифинг в централата на партията на "Позитано" 20, където обявиха окончателните резултати, както и какъв ще е съставът на новия градски съвет.

До вътрешните избори се стигна след като общинските съветници на БСП подкрепиха кандидата за председател на Столичния общински съвет на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров, за да се отпуши работата на СОС след тримесечния блокаж заради липсата на председател. Това обаче ядоса централното ръководство и в края на февруари обявиха, че свалят доверието си от съветниците и насрочват предсрочни вътрешни избори. В цялата страна структурите на БСП ще проведат пълен отчетно-изборен цикъл през есента, който ще завърши с избор на нов председател на партията.