Козът на Гешев: Съдиите са съпричастни към спецмагистратите

Общество
17:40 - 17 Май 2022
3399
Козът на Гешев: Съдиите са съпричастни към спецмагистратите

Всички съдии са съпричастни към колегите им, които работиха в спецсъда и спецпрокуратурата, а това е основният мотив Конституционният съд да приеме иска на главния прокурор Иван Гешев срещу закриването на създадените от ГЕРБ структури.

Lupa.bg проучи нагласите на магистратите от Съдебната палата в София и разбра, че в частни разговори помежду си те подкрепят опитните си колеги, които разхождаха тогите в спецсъдилищата.

По въпроса дали закритата структура е служила на партията на Бойко Борисов, всички деликатно мълчат и избягват тази тема.

Единодушно с 10 гласа "за" Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закрива спецправосъдието.

Общото решение се обяснява именно с тази съпричастност на конституционните съдии към колегите си. Експерти са категорични, че и през който и съдебен състав да мине, закриването на спецзвената ще срещне съпротива от хората с черни тоги.

Гешев оспори решението на Народното събрание, с което бе решено специализирасните структури да бъдат закрити, а след обнародване на промените в Закона за съдебната власт те трябваше да влязат в сила на практика 3 месеца по-късно - от 29 юли.

Решението на Конституционния съд да допусне до разглеждане искането на главния прокурор може да доведе до забавяне на множество процедури, свързани със закриването на специализираните структури и да повлияе както на преназначаването на магистратите в други съдилища и прокуратури, така и за преместването на делата в други съдилища и прокуратури по компетентност.