Козунаците поскъпват с 20% покрай Великден
Приготвените в домашни условия също излизат солено заради повишението на цените на продуктите в магазините
Въпреки че остава месец до Великден, пекарните вече започват да предлагат козунак, който е неделима част от празничната трапеза, съобщава БНТ.
Йорданка Димитрова предпочита да си замеси домашен козунак за Великден, вместо да купи готов от магазина. Така е сигурна в качеството на продуктите, които слага в него. Замесването на традиционния сладкиш в домашни условия ѝ излиза около 20 лева.
Така или иначе в един момент излиза по-добре да си го купиш. Ама като е направено вкъщи, е по-добре, казва тя.
Много домакини обаче и тази година ще сложат на трапезата козунак, закупен от магазина, за да си спестят време.
"Има и такива, които спазват традицията, месят си, но повечето, обикновено младите хора не обичат да се занимават с това и си купуват. Поръчват си предварително. Имат си предпочитания към дадена фирма и си поръчват, за да им е сигурно. А и да им бъдат пресни", обясни Николина Димитрова, собственик на магазин.
В пекарните в Благоевград козунакът ще поскъпне с близо 20%. Половин килограм ще се продава за 5 лева. Димитър Бакалов, който е дългогодишен хлебопроизводител, твърди, че увеличението се дължи на по-скъпите продукти, както и на повишените разходи за заплати и осигуровки.
"Всички колеги, които работят по стария начин - с топла мас, с яйца, с всичко, което трябва да се сложи вътре за хубавия козунак, не могат да държат тая цена толкова ниска, защото просто си трябва и работна ръка, и материали, и допълнително греене, допълнителни температури и т.н. Докато при изкуствените неща, които са в чувалите, се слага малко топла вода, замесваш и готово, получаваш всичко", Димитър Бакалов, хлебопроизводител.
А през последните години потребителите са все по-мнителни към продуктите, които купуват на българския пазар.
"Гледаме надписа, от къде е производството, и да е по-хубав. Да е по-качествен. Щото има някои със набухватели, не са толкова вкусни и хубави. Като едното време, или домашните", казва Камелия.
"Може да се сложат стафиди и други неща, но като цяло традиционният, така го обичат повече", коментира Йорданка Димитрова.
"Обикновеният български козунак, който се прави с брашно, яйца, мас, малко олио, захар. С добавките са много малко. Някакви 1-2 процента с добавки – с шоколад, стафиди, и орехи, тъй като те веднага носят след себе си по-висока цена", посочи Димитър Бакалов, хлебопроизводител.
В този вариант козунакът ще струва с левче повече в сравнение с миналата година.