КПКОНПИ иска конфискация на имущество за 850 милиона

Актуални новини
17:41 - 28 Май 2020
2675
КПКОНПИ иска конфискация на имущество за 850 милиона

В четвъртък парламентът прие годишния доклад за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Председателят на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев каза пред Нова телевизия, че някои от успехите на КПКОНПИ са останали леко встрани от общественото внимание.

„Много от изнесените в доклада неща са публично известни, защото няма как обществото да не е заинтересовано от болезнена тема, каквато е противодействието на корупцията, и то по високите етажи на властта. Не е толкова известно обаче, че в съда са внесени искове за конфискация на имущество на обща стойност 850 млн. лв.”, каза Ячев.

Той отговори и на критиките на опозицията в НС, свързани със събираемостта на конфискуваните имоти. „Въпросът е и законодателен – разглеждането на всеки иск минава през три инстанции. Има и тълкувателни решения, които спират някои от процедурите. Затова председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров иска да се облекчи цялата тази процедура. От другата страна обаче стои спазването на гражданските права”, поясни Ячев.

Той подчерта още, че в антикорупционната комисия има и кадрови проблеми - от 460 щата към момента оставали незаети около 120.