КПКОНПИ запорира Nove Homes, който има жилище - гори

Личности
16:08 - 10 Март 2021
7244
КПКОНПИ запорира Nove Homes, който има жилище - гори

Комисията на Сотир Цацаров - КПКОНПИ, е запорирала законно жилищния комплекс Nove Homes, изграждан от Васил Божков в локала на бул. "Цар Борис III" в "Красно село". Това е одобрено от съда, а собствениците на бъдещи жилища още... не са собственици.

Това на практика става ясно от съобщение на КПКОНПИ днес.

То е в отговор на протестно шествие от сутринта на граждани, които се надяват да придобият жилища в затворения комплекс, състоящ се от 14 различни по клас и размер сгради.

През юли 2020 г. прокуратурата, която изведнъж получи просветление за масивна престъпна дейност на Васил Божков, съобщи, че след нейна намеса е спрян строежът на затворен жилищен компекс Nove Homes в кв. "Красно село" - на бул. "Цар Борис III".

Освен наказателните репресии, за които още няма обвинителен акт, и другите държавни органи - като кметства и ДНСК откриха нередности също така във вилата "Аглика", в която живееше Божков на Витоша, както и в свързвания с него небостъргач iTower, в картини, имущества, артефакти и мн. др.

Сега от комисията на Цацаров съобщават, че "е внесено мотивирано искане за допускане на обезпечителни мерки върху имущество, собственост на проверяваното лице и на свързаните с него физически и юридически лица", което е обезпечено от Софийски градски съд (явно е, че това е предварително обзпечение - все още не е конфискация, б.р.). Така се е стигнало до възбрани върху поземлен имот, ведно с изграждащи се върху него 14 многофамилни жилищни сгради, което се е случило на 1 октомври.

На практика прокуратурата се похвали, че строежът е спрян, предаде clubz.bg.

Става ясно още, че срещу възбраните има възражение от "Нове Хоумс" - че са засегнати имуществените интереси на акционерното дружество и на над 250 други лица.

"Твърди се, че те са извършили плащания по предварителни договори и фактури за придобиване на обекти в изграждащия се жилищен комплекс. С възражението не са представени документи, удостоверяващи право на собственост на лица – купувачи, нито други доказателства в подкрепа на твърденията за сключени договори.

От страна на Комисията са извършени проверки в Имотния регистър към Служба по вписвания - София, от които също не са установени прехвърлителни сделки между „Нове Хоумс“ АД и трети лица - купувачи. В КПКОНПИ не са постъпвали възражения или жалби от такива заинтересовани лица, в качеството им на собственици на обособени обекти от жилищния комплекс „Нове Хоумс“ или на страни по други договори с акционерното дружество. Комисията изразява готовност да разгледа всяко такова искане и да се произнесе...", продължават от институцията, която традиционно действа в синхрон с прокуратурата.

А пък по делото за обезпечение се очаква произнасяне от Апелативен съд –-София, става ясно още.

Ето и пълното становище на комисията на Сотир Цацаров:

По повод на шествие - протест на граждани, проведено днес, 10.03.2021 г., Пресцентърът на КПКОНПИ предоставя следната информация:

Във връзка с образувано производство по реда на ЗПКОНПИ срещу Васил Крумов Божков, в Софийски градски съд е внесено мотивирано искане за допускане на обезпечителни мерки върху имущество, собственост на проверяваното лице и на свързаните с него физически и юридически лица.

Искането е уважено изцяло от съда. Сред допуснатите и наложени обезпечителни мерки, са и такива по отношение на имущество, собственост на дружеството „Нове Хоумс“ АД, а именно - възбрани върху поземлен имот, ведно с изграждащи се върху него 14 многофамилни жилищни сгради, находящи се в гр. София, район „Красно село“, бул. „Цар Борис III“, № 126. Обезпечителните мерки са наложени на 01.10.2020 г.

На 21.01.2021 г. в Комисията е получено възражение от изпълнителния директор на дружеството. В него се твърди, че с наложените обезпечителни мерки върху недвижимото имущество на „Нове Хоумс“ АД са засегнати имуществените интереси на акционерното дружество и на над 250 други лица. Твърди се, че те са извършили плащания по предварителни договори и фактури за придобиване на обекти в изграждащия се жилищен комплекс. С възражението не са представени документи, удостоверяващи право на собственост на лица – купувачи, нито други доказателства в подкрепа на твърденията за сключени договори.

От страна на Комисията са извършени проверки в Имотния регистър към Служба по вписвания – София, от които също не са установени прехвърлителни сделки между „Нове Хоумс“ АД и трети лица – купувачи. В КПКОНПИ не са постъпвали възражения или жалби от такива заинтересовани лица, в качеството им на собственици на обособени обекти от жилищния комплекс „Нове Хоумс“ или на страни по други договори с акционерното дружество. Комисията изразява готовност да разгледа всяко такова искане и да се произнесе по него в съответствие с изискванията на закона.

Срещу определението на Софийски градски съд, с което са допуснати обезпечителните мерки, е подадена частна жалба от „Нове Хоумс“ АД, по която се очаква произнасяне от Апелативен съд – София.