Кръчмарите гневни, че Кацаров пак е министър

Актуални новини
15:49 - 16 Септември 2021
1397
Кръчмарите гневни, че Кацаров пак е министър

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват своето категорично несъгласие с преназначаването на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и служебния министър на туризма Стела Балтова, съобщават от организациите.

„Продължаването на работата на тези двама служебни министри и ясно заявената от президента Румен Радев позиция, че „няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство“, говори само едно – десетките писма, стотиците изявления в медиите и хилядите скандиращи под прозорците на властта на хора от нашия бранш остават пренебрегнати.

Властимащите отказват да чуят и разберат исканията ни за справедливост и равнопоставеност в защита на основното ни право на труд“, посочват още кръчмарите.

Затова, обединеният туристически бранш, се обръща към новите-стари служебно назначени министри на здравеопазването и на туризма, така:

„Уважаеми госпожи и господа, които за наше съжаление ще продължите да взимате важни решения за съдбата на България, това което направихте срещу нашия бранш е геноцид и ние ще продължим да търсим и отстояваме правата си с всички позволени от закона средства!

Липсата на адекватна комуникация с бизнеса и на действия от ваша страна за решаване на настоящите проблеми, показа вашият огромен управленски дефицит, чиито резултати се налага да „изплащаме“ ние!“

„В лицето на г-н Кацаров ние виждаме човек, който целенасочено съсипва нашия сектор, прикривайки така персоналната си вина за провалената ваксинационна кампания. Провал, започнал с изказванията за пандемията и ваксините на гражданина Кацаров преди да седне в министерското кресло. Тези изказвания могат да бъдат определени само като грозна и безмилостна „заигравка“ със страховете на българските граждани.

Заигравка, която същият този гражданин, вече „титулуван“ с гръмкото служебен министър на здравеопазването направи опит да заличи като въведе прикрита задължителна ваксинация именно на нашия сектор. Няма да допуснем това!“, допълват още в своята гневна позиция.

По думите им вчера служебният премиер Стефан Янев е казал, че задължителната ваксинация е неприемлива, защото е дискриминация, но не забелязва дискриминацията към младите хора в България и затворените бизнеси в туризма.

Те посочиха, че секторът им не разпознава като добър и надежден партньор и министър Стела Балтова.

„За месеците, през които заемаше поста в предишното служебно правителство, тя по никакъв начин не защити българския туризъм, не потърси път и начини да спомогне процеса по възстановяване на сектора след тежката една година от началото на пандемията.

Неглижира сочените от нас проблеми и по никакъв начин не поде инициатива за справянето с последиците от кризата. В тези няколко кратки, но важни за туризма месеца, с бездействието и пасивното си отношение, министър Балтова по-скоро работеше срещу интересите на сектора, отколкото в негова полза“, допълват от двете организации.

В заключение те заявяват: „Отровните плодове на работата на служебните министри Стойчо Кацаров и Стела Балтова са вече факт – бутафорни противоепидемични мерки вместо силна и резултатна ваксинационна кампания, липса на социална и икономическа подкрепа както за работещите в сектора хотелиерство и ресторантьорство, така и за бизнеса!

Остро осъждаме тези резултати и заявената липса на намерения за „промяна в политиката на новото служебно правителство“. Този подход ще доведе до крах българския туризъм!“