Кръчмарите нагли: Салатите станаха лукс в менюто

Порциите в чинията се топят нонстоп, но удрят 20 лева

Любопитно
14:55 - 01 Септември 2024
8254
Кръчмарите нагли: Салатите станаха лукс в менюто

Салатите в ресторантите вече се превърнаха в истински лукс в менюто. Зеленчуковите предястия поскъпнаха толкова, че вече гонят, а понякога и надхвърлят цените на основните ястия.

Цифрите в менюто стряскат даже и платежоспособните клиенти и затова вече поръчват рядко и предпочитат топлите предястия, които поне засищат. Като капак, порцията се стопява все повече и повече и често изглежда като пълна  подигравка с клиента.

Българската класика – шопската салата, вече върви над 12 до 15-16 лева в по-скъпите заведения. За жалост, срещу тази сума посетителите получават най-често няколко некачествени домата, малко краставички, лук и тънки стружки сирене.

Ако искате голяма купа шопска, единственият вариант е да си я направите сами вкъщи. Овчарската също е съвсем обедняла откъм продукти и по-скоро е копие на шопската, но просто с по-висока цена. Добавките от шунка, гъби и яйце са почти невидими в чинията. Две четвъртинки жълтък в чинията е максимумът, а колбасът почти винаги е спестен.

Цената обаче е доволно висока – въпросната народна салата струва 15-16 до 18 лева., а грамажът в никакъв случай не отговаря на обозначеното в менюто – обикновено около 400 грама.

Порцията в чинията изобщо не отговаря на написаното в листа, оплакват се клиентите от много заведения и в София, и по морето.

Мнозина твърдят, че в едно и също заведение всеки път получават чиния с различен грамаж, така че явно готвачите сипват „на око”.

Зеленчуковите предястия с по-специални продукти пък може да ви предложат и за над 20 лева. Например салатите с морски дарове, или пък тези с прошуто и пармезан като нищо може да стигнат и 30 лева в луксозните заведения.

Въпросните чуждоземни добавки обаче са в толкова минимално количество, че в никакъв случай не си заслужават високата цена.

Например салата с рукола и пармезан изглежда така – няколко листа марулая, тук-там листенца от рукола, а прозрачните стружки пармезан са толкова фини и тънки, че почти не се забелязват. „Не може няколко зеленийки да струват 18-20 лева, това е безобразие”, ядосват се клиентите.

В предястието с морки дарове пък скаридките са дребни, малко на брой и явно се слагат просто за украса. Основната част на салатата си остава зеленчукът.  

Най-щедро в чиниите се блъска айсберг и маруля. Обикновено тъкмо тия зелении пълнят порциите и затова всички зелени салати са досущ едни и същи.
Клиентите са недоволни и от доматените салати, независимо дали са с моцарела, или са в общ микс. Плод-зеленчукът е с лошо качество, безвкусен е, нямат аромат и са с бели коренища.

„Вместо да използват плътни, вкусни и ароматни домати, независимо дали червени или розови, купуват най-евтините, а слагат безобразни цени.”, възмущават се посетители на заведенията.