Кръчмарите ревнаха: Обещаха 9% ДДС, фалираме

Актуални новини
15:49 - 28 Юни 2022
3026
Кръчмарите ревнаха: Обещаха 9% ДДС, фалираме

Преди изборите за 47-то Народно събрание всички водещи политически сили категорично заявиха подкрепата си за намаляване ставките на ДДС за заведенията, а сега се отмятат. Това пишат в своя позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

"Още с гласуването на първия бюджет от коалицията подчертаха тази си подкрепа, като гласуваха удължаването на мярката за по-ниска ставка на ДДС за ресторантите и декларираха, че ще я запазят и занапред, тъй като тя е ефективна, а възстановяването на сектора не може да стане веднага.

Но какво се оказа – минаха изборите и партиите забравиха какво са говорили обещавали на бизнеса. С решението си управляващите ще фалират бизнеса", пишат от БХРА.

Обещанието беше 9% ДДС да продължи.

Мярката е от изключително значение за сектора, тъй като последиците от пандемията не могат да изчезнат с магическа пръчка, още повече, че проблемите допълнително се задълбочават от военните действия в Украйна, посочи председателят на БХРА Георги Щерев.

Той подчерта, че туристическият сезон е изключително труден, а браншът отчита спадове, въпреки оптимистичните резултати, които се очакваха преди започване на войната в Украйна.