Кръчмите на Острова масово фалират

За 3 месеца броят на затворените заведения е почти равен на този за цялата 2022 г.,

Новини
12:38 - 18 Септември 2023
3243
Кръчмите на Острова масово фалират

С 50 на сто се е увеличил броят на заведенията във Великобритания, основно пъбове, които са били разрушени или предназначението им е било променено през второто тримесечие на годината, показват нови данни, цитирани от ДПА.

Правителствени оценки показват, че за периода април-юни 230 кръчми са затворили завинаги на фона на растящите оперативни разходи и намаленото потребление.

Според оценките на консултантската компания в сектора на недвижимите имоти "Алтъс Груп" (Altus Group), става дума за скок от 50,3 на сто за тримесечието,

след като 153 кръчми затвориха врати през първите три месеца на годината.

Това означава, че повече от две кръчми на ден са затваряли всеки ден през първата половина на годината, така общият брой на пъбовете в Англия и Уелс, включително и тези, които се предлагат под наем, спадна до 39 404 в края на юни 2023 г.

Така за полугодието общо 383 кръчми са били закрити и вече се използват за жилищни нужди, офиси или дори детски ясли.

Броят на затворените заведения е почти равен на този за цялата 2022 г., когато 386 пъба прекратиха дейността си.

Най-значителен е броят на затворените кръчми в Уелс - 52. В района на Лондон и в Северозападният регион за първите шест месеца дейността си са прекратили по 46 пъба.

Водещият експерт по данъчно облагане на имуществото от "Алтъс Груп" Алекс Пробин призова финансовия министър Джереми Хънт да изложи проблема пред парламента на страната в ноемврийското си обръщение с цел да обърне внимание върху нуждата от това да се облекчи натиска върху бизнеса от значителните ставки върху сектора. През април следващата година

се очаква данъкът върху компаниите, разположени на търговските улици, да нарасне сериозно и да увеличи разходите им средно с 6 на сто.

Понастоящем фирмите, които плащат бизнес ставки - данъкът върху имуществото, засягащ фирмите на улицата - ще бъдат подложени на свързано с инфлацията увеличение през следващия април, освен ако няма намеса на правителството.

Заведенията, както и други отговарящи на условията компании в областта на хотелиерството, развлеченията и търговията на дребно, понастоящем получават 75 на сто отстъпка от дължимите данъци, свързани с притежаваните или наеманите от тях обекти, но това облекчение е планирано да бъде преустановено на 31 март 2024 г.