Кръчмите през просото: Сервитьорите хвърлиха маските, скриха дезинфектантите

Новини
17:35 - 11 Юни 2021
4149
Кръчмите през просото: Сервитьорите хвърлиха маските, скриха дезинфектантите

Заради планираното разхлабване на мерките и намеренията маските да паднат на някои обществени места, много от заведенията в София зарязаха всякакви анти- Covid "eкстри", видя репортер на Lupa.bg.

В момента и в по-малките бистра, но и в големи и популярни заведения в столицата, сервитьорите масово са захвърлили маските, не се спазва и абсолютно никаква дистанция.

Амбицирани бързо да компенсират загубите от затварянето с повече печалба, повечето ресторантьори са зарязали тотално отстоянията между масите и народът се тълпи, сякаш епидемия никога не е имало.

Ситуацията изглежда щокиращо, особено в салоните на закрито в ресторантите, където не се отварят прозорци, а нерядко липсва и вентилация, стъписани са някои от по-предпазливите клиенти.

Хората са изненадани, че дори дезинфектантите, в които кръчмарите се кълняха и ги поставяха на всяка маса за безплатно ползване от клиентите, са изчезнали. В много от заведенията вече ги няма шишенцата  или спрейовете със спирт. Въпросните спрейове липсват и на входа на заведенията.

„Ясно, коронавирусът в момента е затихнал, но това не означава, че трябва изведнъж да се зарежат всякакви мерки. Очевидно хигиената не е силната страна на нашите кръчми. Със сигурност по-комфортно е да видиш сервитьори с маски, с ръкавици, въобще по-внимателни.", признават много посетители в родните заведения. Естествено, има и такива, които въобще не обръщат внимание на тези детайли.

В кръчмите прави впечатление и друг неприятен факт - докато преди, келнерите се престараваха да дезинфекцират и бършат масите с препарати, сега това се случва на твърде малко места. В повечето ресторанти, особено в по-посетените, го карат по най-малкото съпротивление - когато едната смяна клиенти станат от масата, само се зачистват надве-натри трохите и сядат следващите.     

Клиентите признават, че се чувстват некомфортно при вида на немарлив персонал и дори епидемията да не е в разгара си, предпочитат да виждат как обслужващият персонал спазва хигиенни и противовирусни мерки. Явно са решили и пари от дезинфектанти да пестят.”, неприятно изненадани са клиентите на заведенията.