Крадци! АПИ дала 1,3 млн. за местене на конуси около Владая

Топ
17:47 - 13 Септември 2021
3747
Крадци! АПИ дала 1,3 млн. за местене на конуси около Владая

Крадци на едро по върховете на държавата! Агенция „Пътна инфраструктура“ е платила 1 225 306  лева за две години за преместването на конусите на пътя София – Перник около Владая и село Драгичево, съобщи общинският съветник в София от „Демократична България“ Симеон Ставрев.

Конусите се местят за т.нар. реверсивно движение в двете зони, където движението се осъществява в едно платно. Така се осигуряват две ленти за движение в по-натоварената посока – в петък и вечер в посока Перник и в неделя и сутрин в посока София. Общата дължина на отсечките е около 4 км, съобщават от ДБ.

В официален отговор на АПИ става ясно, че за периода от 1 юли 2019 г. до 1 юли 2021 г. е платила общо 1 225 306 лева.

„Това натоварване значително ще намалее при довършване на Софийския околовръстен път в участъка между “Люлин” и “Бъкстон”, защото преминаването от пътен възел “Перник” на автомагистрала „Струма“ до южна София ще е по-бързо по магистрала „Струма“ и после по разширеното околовръстно“, коментира Ставрев.

Според него дори да няма пари за целия участък АПИ могат да го разделят на 2 части - от кръговото при „Люлин“ до отбивката за „Горна баня“ и от „Горна баня“ до бул. „България“ и да започнат с първия участък.

„Това няма да натовари толкова държавния бюджет, но ще реши поне половината от проблема - задръстванията от „Овча купел“ и „Горна баня“ в северна посока.

АПИ трябва да намерят работещо решение за пътния възел при края на АМ „Люлин“ и СОП, за да не се образуват задръствания на кръговото, където ще се събират едновременно два шестлентови пътя“, коментира той.

Общинският съветник от „Демократична България“ смята, че Столична община трябва да реши проблема с връзките на Северната скоростна тангента със северните квартали на града, за да може околовръстното шосе да развие потенциала си - да вади трафика от града. Ставрев коментира, че булевардите Източна тангента, Илиянци и Рожен (нов) трябва да стигнат до СОП възможно най-скоро.

„Вместо да строи базовата инфраструктура, АПИ се занимава да дава пари за местене на колчета. И то не малко пари. А Йорданка Фандъкова вместо да изпълнява обещанията си за градските булеварди - преписва едни числа от бюджет в бюджет и само обещава, но не изпълнява обещанията“, коментира Симеон Ставрев.