Крадци на турне: Наши джебчийки обират в Сен Тропе, Ибиса и Гърция

Правят се на сервитьорки, бръмчат на най-скъпите плажове. У нас действат румънци и шиптъри, дебнат и по заведенията

Новини
23:00 - 15 Юли 2024
3403
Крадци на турне: Наши джебчийки обират в Сен Тропе, Ибиса и Гърция

Топджебчийките ни атакуват масирано плажовете в баровските курорти в Европа, като най-модерни това лято са Сен Тропе и Ибиса. Българските крадли налитат и на морски плажове в Италия и Гърция, разкриха от МВР пред в. „Телеграф“.

В същото време у нас пристигат румънци и шиптъри, които по традиция, щом настъпи сезонът, започват преселението. „Колеги от Сърбия ни казаха, че дори европейският шампион по щанги, когото задържахме миналото лято в Слънчев бряг, също напира да идва. Той обаче не крадеше на плажа, а в рейсовете. Засега нямаме данни да е пристигнал“, допълниха от силовото ведомство.

Най-опитните крадли, които живеят зад граница основно в Англия, Германия и Швейцария, вече са тръгнали към луксозните плажове из Европа. По оперативни данни най-голям брой нашенки от началото на юли са се ориентирали към плажовете във Франция, Италия и Гърция, като там обикалят по Корфу и Миконос. „Те се правят на сервитьорки или на клиентки. Изчакват някой да се разсее и директно му прибират портфейла“, обясниха разследващи. Освен това там жертвите били основно тузари, на които и през ум не им минавало, че могат да бъдат окрадени. Нашенките обичайно ходели по тройки.

След като едната свиела портфейла, другите си го предавали по веригата, за да не ги изловят с него. Имали и друга схема, която също набира сила по плажовете. Ако се движат на тройка, две от жените започват да си говорят на висок глас, преминават в скандал и докато летовниците зяпат сеира, третата мадама бързо взимала ценни вещи.

И докато в Европа има повече случаи, то на родното море е по-тихо към момента. „Тази година е много спокойно в Бургас в сравнение с 2023 г. по същото време. Ако тогава имаше по 10-11 джебчийски кражби от плажа, то сега са 1-2“, обясни говорителят на дирекцията в морския град Цветелина Рандева.

Предз уикенда имало само един сигнал за кражба на мобилен телефон от чанта, оставена на шезлонг, а предишния ден – 2 жалби от потърпевши отново за свито мобилно устройство. Интересното било, че апашите не се интересували, че взимат айфон например, който за секунди се проследявал. Това било знак, че не са професионалисти.

И докато нашите ловки джебчийки крадат по Европа, у нас пристигат румънци и шиптъри - все мъже, които действат по курортите. Те обаче не си дават толкова зор по плажовете, а действат по нощните заведения и ресторантите. „Обикновено дебнат пияни туристи и им взимат портфейлите. Дори не ги интересува, че може да има камери. Винаги са с шапки и нещо, което прикрива лицето им. Има и такива, на които изобщо не им пука. Знаят, че след дни ще са заминали“, разказаха криминалисти.