Крадец публикува снимки на откраднат шедьовър на Ван Гог

Изключителната картина се предлага за продан в мафиотски кръгове

Новини
10:50 - 19 Юни 2020
2006
Крадец публикува снимки на откраднат шедьовър на Ван Гог

Снимки на открадната картина на Ван Гог, "Пролетна градина. Градина в къщата на свещеника в Нуенен през пролетта", са открити у престъпник, известен с кражбите на произведения на изкуството.

Това съобщи в Туитър Артур Бранд, холандски следовател, издирващ откраднати произведения на изкуството, цитиран от БГНЕС.

"Имаме доказателство, че наскоро открадната от „Сингъл Ларен” картина на Ван Гог е все още непокътната. Изключителната картина се предлага за продан в мафиотски кръгове. Моята теория е, че крадецът е Октав Дърам: книгата му е до снимката на открадната картина“, написа детективът.

Според портала Artnet, специализиран в областта на живописта, едната снимка показва картината – в ляво е копие на „Ню Йорк Таймс” от 30 май, а в дясно е холандската биография на крадеца на картини Октав Дърам „Meesterdief“ („Майстор на кражбите”, издадена през 2018г).

Дърам стана известен с откраднатите две картини на Ван Гог през 2002 г., "Изглед към морето в Шевенинген" (1882) и "Изход от протестантската църква в Нуенен" (1882-84).

„Това е добра новина. Понякога престъпниците се изнервят, когато не могат веднага да продадат шедьовър, или го унищожават от страх, че полицията е по петите им", заяви Бранд пред Artnet.

Според него е малко вероятно крадецът да държи картината за откуп, най-вероятно той се опитва да намери купувач.

По-рано през март бе съобщено, че картината "Пролетна градина. Градината в къщата на свещениците в пролетта в Нуенен през пролетта" (1884 г.) е открадната от музейния комплекс "Сингър Ларен" в Холандия, докато е бил затворена за посетители поради правителствените мерки за контрол на разпространението на Covid-19.