Кръг от триизмерни букви светва на мястото на мавзолея

Хората могат да усетят едновременно миналото и бъдещето

Култура
11:45 - 17 Април 2024
3127
Кръг от триизмерни букви светва на мястото на мавзолея

Светеща инсталация ще бъде монтирана на мястото на мавзолея на Георги Димитров в сърцето на София за период от една година. Автор на проекта "Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било" е Красимир Терзиев. Инсталацията представлява послание, изписано с 56 обемни светещи букви, подредени в кръг, върху които ще може да се сяда и дискутира. 

"През тази година продължаваме програмата "Навън" на Столична община, в която на мястото на някогашния мавзолей даваме място на творци за тяхната намеса в градска среда, съобщи Яна Генова, заместник-кмет по културата.

Проектът на Красимир Терзиев бе избран в конкурс още през 2021 г. През 2022 г. пък бе одобрено финансирането за него - 100 хиляди лева. 

"Това е текст, който свърза историята на бившия мавзолей, така и с особения момент на съвременността, в който пребиваваме – с преработването на миналото и визиите за бъдещето", заяви Красимир Терзиев за инсталацията. Той поясни, че основното му желание е било да привлече публиката и тя да стане част от произведението.

Предлага се структурата на кръг, положен хоризонтално върху терена, позволяващ поглед отдалеч единствено през нощта, когато надписът светне, но заедно с това и обживяване на самата структура през цялото време с предоставянето на възможността хората да седнат върху буквите в кръг и станат част от произведението в символичен, но и в съвсем физически приобщаващ план.

"Този кръг от триизмерни букви е с диаметър 10 метра и публиката може да сяда в кръга, планираме дори програми със събития. Идеята е да скъсим дистанцията и хората да станат част от проекта", обясни Красимир Терзиев.

Откриването на инсталацията ще бъде в дните след Великденските празници. "Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било" ще стои в центъра на София в продължение на една година.

Преди това на мястото на мавзолея бяха издигнати последователно "Бронзовата къща" на Пламен Деянофф и "Един човек" на Веселин Шурелов. И двете бяха приети противоречиво от гражданите.