Кръгът на Лукарски мъти водата на коалиция СДС-ГЕРБ

Новини
16:30 - 25 Юни 2020
3177
Кръгът на Лукарски мъти водата на коалиция СДС-ГЕРБ

СДС най-вероятно ще се яви в коалиция с ГЕРБ на парламентарните избори догодина. Това стратегическо решение натежа в синята партия, след като лидерът Румен Христов увери, че вариантът за вота е всички от ЕНП да отидат заедно пред урните през март.

Още преди преговорите за обединение между управляващите и седесарите, най-старата дясна партия, макар и малка, успя да се раздели на лагери. Лютите спорове дали да продължат заедно с ГЕРБ, както направиха за евроизборите, или да продължат самостоятелно, не спират и ескалират, включително и в социалните мрежи.  Сегашното ръководство е на твърдата позиция, че коалиция с големия партньор е единственото спасение за оредялата организация, но хора около старото ръководство упорито мътят водите с остри атаки.

„ГЕРБ ще завлече СДС към дъното. От един файтон хора, ще остане само лъвчето”, нападат някога близки до властта сини. От същата посока Христов е редовно обстрелван с остри обвинения, че седесарите мълчат и не си позволяват да са критични към ГЕРБ.  

Хора от приятелския кръг на екслидера Божидар Лукарски се дразнят от обединението с ГЕРБ, защото те вече не са на трапезата и няма как да се доберат до партийни и министерски постове, разкриха загадката пред Lupa.bq бивши депутати. Оттам идват и призивите за независимост и еманципиране на синята партия. 

За парламентарните избори ще търсим разбирателство и съвместно явяване на изборите с десните партии, членове на ЕНП, категоричен е обаче Румен Христов. Председателят изобщо не подлага на съмнение факта, че политика може да се прави само в парламента, а не извън него, защото „там е мястото за отстояване на идеологиите, които имат партиите, включително и СДС.”

Сравнително голям брой симпатизанти и сини ветерани подкрепят решението на сегашните шефове на СДС като стратегическо и единствено възможен ход за да задържи автентичните десни на активната политическа сцена.    

Действащите сини политици обаче смятат, че дори в коалиция с ГЕРБ, най-старата дясна партия може да е трънчето в петата на управляващите - в ролята на вътрешна опозиция, а другият вариант е гибелен за нея.