Кръгът "Монтерей" изпрати Виктор Вълков с бели рози (СНИМКИ)

Агенти на ДС, Румен Петков и Вежди Рашидов отдадоха почит на дипломата и неформален говорител на митичното общество

Актуални новини
17:22 - 10 Юли 2022
16033
Кръгът "Монтерей" изпрати Виктор Вълков с бели рози (СНИМКИ)

Митичният кръг "Монтерей" изпрати с бели рози в последния му път своя неформален говорител Виктор Вълков. Дипломатът и бивш депутат, екс вицепремиер, външен министър, посланик и агент на Държавна сигурност почина на 6 юли на 86-годишна възраст. Днес близки и приятели на един от емблематичните български политици и дипломати се поклониха пред него в Ритуалната зала на Централни софийски гробища.

Вежди Рашидов, проф. Андрей Йотов и Румен Петков се сбогуваха с Виктор Вълков

Да си вземат последно сбогом с някогашния лидер на БЗНС дойдоха служители на ДС, дипломати, политици и общественици, сред които лидерът на АБВ Румен Петков, художникът Вежди Рашидов, един от най-добрите ортопеди и травматолози проф. Андрей Йотов - съпруг на вицепрезидента Илияна Йотова, бившият посланик на България в Русия Илиян Василев, текстописецът Иван Тенев, по-известен като Агент Тенев, бившият заместник-директор на ДАНС и някогашен шеф на Националната служба за сигурност ген. Иван Драшков, журналистът Явор Цаков и др.

Агент Тенев също дойде на погребението на дипломата

Първият венец, който се виждаше на катафалката бе именно от кръга "Монтерей", кръстен през 90-те години на едноименен столичен ресторант, където се събираха генерали от ДС, бивши дипломати и политици от близкото минало, за които се твърдеше, че задкулисно дърпат конците в държавата.

„Монтерей” се намираше на ул. „Жолио Кюри“, точно срещу блоковете, в които живеят основната част от редовните участници във веселите сбирки на разузнавачи и ченгета.

Иван Драшков и Явор Цаков разговарят на гробищата

Виктор Вълков бе депутат в Седмото Велико народно събрание, вицепремиер, министър на външните работи на България в коалиционното правителство на Димитър Попов и наш посланик в Анкара (1993 - 1998) и Загреб (2002 - 2006).

Някои го наричаха "доброто лице на кръга "Монтерей", защото той беше своеобразен говорител на това митично общество, белязано с противоречив обществен образ. За лидер на тайнствената неформална организация бе смятан покойният генерал Любен Гоцев - дългогодишен заместник-началник на Първо главно управление на ДС - външното разузнаване, заместник министър на външните работи и външен министър в правителството на Андрей Луканов.

В личен план покойният дипломат има два брака, но никога не говореше публично за бившите си съпруги.

Виктор Вълков е роден на 3 април 1936 година в София. Политическата му кариера започва в БЗНС. Той е потомствен земеделец. Баща му Георги Вълков е бил сред водачите на Българския земеделски народен съюз, осъден на смърт и екзекутиран през 1942 г. по обвинение, че работи за американските тайни служби, като преди това срещу него е имало сложна разработка на полицията и немските служби.

Присъдата е разписана лично от цар Борис III. Години по-късно съдбата среща синовете – Симеон и Виктор Вълков, а според легендата точно кръгът „Монтерей” начело с ген. Любен Гоцев довеждат Сакскобургготски за премиер на България. 

Виктор Вълков на една от сбирките на кръга "Монтерей"

Биографията на Вълков на пръв поглед изглежда "стандартната": завършил е гимназия, после МЕИ. Започва работа в Силнотоковия завод "Васил Коларов" и бързо се издига като служител на отговорни длъжности в Министерството на външната търговия. По соц време работи в търговските ни представителства в чужбина. След 90-а се разбра, че е бил агент на Държавна сигурност. 

Виктор Георгиев Вълков е вербуван и регистриран в службите през октомври 1957 г. и пререгистриран още веднъж през февруари 1964 г. с псевдонимите Пенчо и Пенчев. Работил е за Второ управление на ДС – контраразузнаването, отдел 01 „Английска и американска линия”.

Когато бе потърсен от медиите за коментар за ДС миналото си в присъщия си ироничен стил Вълков заяви: „Ще ви отговоря така, както обичаше да казва съветският външен министър Андрей Громико: „No comment”.

Сестрата на Виктор Вълков - Ивайла Вълкова е известен журналист по време на социализма. Тя бе кореспондент в чужбина на различни издания. След 1990 г. стана ясно, че тя също е била агент на ДС под псевдонима Бистра. Тя бе съпруга на големия български интелектуалец Петър Увалиев. След като той бяга от България през 1948 г. бракът им е разтрогнат от съда.

През 1965 г. става член на БЗНС, а от 1973 г. работи в администрацията на неговото Постоянно присъствие. През 1981 г. става член на Управителния съвет, а през 1986 г. – на Постоянното присъствие на БЗНС. През 1989 г. става секретар на Постоянното присъствие, а после и лидер.

Като депутат във ВНС участва в изработването на Конституцията, приета на 12 юли 1991 г. През юли 1990 г. е кандидат за президент, но оттегля кандидатурата си, след като не успява да получи 2/3 от гласовете в парламента.

Виктор Вълков бе член на Надзорния съвет на „Интернешънъл Асет Банк" АД от февруари 2007 г., банка приемник на бившата Първа източна международна банка, известна като банката на СИК.

Бившият депутат от БСП и екс шеф на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев (с раираната тениска) също почете Виктор Вълков

Дълго време за митичния кръг "Монтерей" се говореше, че е "правителство в сянка", сформирано от "старчета с пагони". В медиите излизаха скандални публикации за връзките на ген. Любен Гоцев с бизнесмени и хора от ъндърграунда. Виктор Вълков развенчаваше тези митове по дипломатичен начин пред медиите, че всеки журналист, който е получавал достъп до интервю с него, накрая е оставал с впечатлението, че "старчетата" просто си пият кафето в един ресторант и си разказват спомени от миналото. Дали обаче наистина бе така? Със сигурност Виктор Вълков отнесе много тайни в гроба.