КРАЙ: 7 г. затвор за командоса от Пловдив, убил бившия на дознателката Люба Алексова

6 години продължи делото на Ангел Желязков за смъртта на полицая Добромир Лазаров

Топ
17:10 - 29 Март 2024
3595
КРАЙ: 7 г. затвор за командоса от Пловдив, убил бившия на дознателката Люба Алексова

Командосът от Пловдив Ангел Желязков, който преди 6 години уби полицая от Карлово Добромир Лазаров, влиза в затвора за 7 години, реши ВКС.

Двамата мъже били в любовен триъгълник с дознателката Люба Алексова. Жената първо живяла с Желязков, после я преместили на работа в Карлово, където установила интимни отношения с Лазаров. В един момент и двамата разбрали за паралелните връзки на любимата си и започнали да я притискат да направи избор. След скандал с Ангел Желязков в Пловдив на 16 май 2018-а Алексова се видяла с Лазаров и му съобщила, че повече няма се срещат. Полицаят поискал номера на съперника си, получил отказ, но
успял да го намери, звъннал му и го заплашил с убийство.

На 20 май 2018 г. Лазаров пристигнал в Пловдив и настоял да се види с Алексова. В това време Желязков я търсел, но тя не отговаряла на телефона си. После тръгнал към квартирата й, продължавайки да звъни, и когато накрая се свързал с нея, полицаят разбрал, че тя говори с другия си приятел, което го вбесило. 

Алексова го зарязала, намерила Желязков и двама потеглили с колата й към дома му в "Кючук Париж". Лазаров звънял на Желязков, Алексова го призовавала да не вдига, но той не я послушал и дори съобщил на конкурента си своя адрес. 

Желязков извадил нож и когато полицаят се появил на мястото, започнал да му нанася удари, се отбранявал с него. Нанесъл му няколко рани, фаталните се оказали в сърцето и белия дроб.

Делото стартира през 2019 г. във Военния съд в Пловдив, който оправда Желязков по обвинението в умишлено убийство, но го призна за виновен за причинена смърт при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Присъдата беше 4 години и 3 месеца затвор. През 2020-а Военно-апелативният съд го оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане. Друг състав на военните апелативни магистрати постанови наказание от година и половина условно, но върховните съдии отново върнаха процеса на въззивната инстанция. При третото разглеждане Желязков беше обявен за невинен в превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Делото
отново стигна до ВКС и след днешното му решение Ангел Желязков трябва да влезе в затвора.