Край Ахтопол "завря" от гигантски паламуд
Рибарите се радват на богат улов на турук

Тази година изглежда турук ще замени шарана на никулденската трапеза. Морето край Ахтопол буквално завря от екземпляра, а рибари вадят по 20-30 парчета на излизане. Тежестта им стига до 4 кг, а килото се търгува по 25 лева.
Директорът на РИМ-Бургас Милен Николов преди дни се похвали във фейсбук с покупката.
"Само край Ахтопол рибарите вадят туруци, на други места не съм виждал. Но там има много. На едно излизане, ако имат късмет, рибарите вадят по 20-30 парчета. Продават улова на кея докъм 09:30-10:00 ч.
Препоръчвам на любителите на рибата да дойдат да си направят една разходка до Ахтопол, която да съчетаят с покупа. Тукурът е едър паламуд, познат като „Бащата на паламуда", много вкусна риба за готвене“, каза Николов пред Флагман.бг.
В Бургас на пазарите също има турук, но той е гръцки. Рибарите от региона се надяват екземплярът да се появи и на други места. Те тъгуват и по обикнвения паламуд, който заедно с чернокопа тази година изчезна от нашите води заради необичайното топло време.
Приготвянето на едрия паламуд е малко по-трудоемко заради размерите. Може да се направи на скара, да се маринова, има различни рецепти и за фурна.