Край Ахтопол "завря" от гигантски паламуд

Рибарите се радват на богат улов на турук

Новини
18:45 - 14 Ноември 2023
9267
Край Ахтопол "завря" от гигантски паламуд

Тази година изглежда турук ще замени шарана на никулденската трапеза. Морето край Ахтопол буквално завря от екземпляра, а рибари вадят по 20-30 парчета на излизане. Тежестта им стига до 4 кг, а килото се търгува по 25 лева.

Директорът на РИМ-Бургас Милен Николов преди дни се похвали във фейсбук с покупката.

"Само край Ахтопол рибарите вадят туруци, на други места не съм виждал. Но там има много. На едно излизане, ако имат късмет, рибарите вадят по 20-30 парчета. Продават улова на кея докъм 09:30-10:00 ч.
Препоръчвам на любителите на рибата да дойдат да си направят една разходка до Ахтопол, която да съчетаят с покупа. Тукурът е едър паламуд, познат като „Бащата на паламуда", много вкусна риба за готвене“, каза Николов пред Флагман.бг.

В Бургас на пазарите също има турук, но той е гръцки. Рибарите от региона се надяват екземплярът да се появи и на други места. Те тъгуват и по обикнвения паламуд, който заедно с чернокопа тази година изчезна от нашите води заради необичайното топло време.

Приготвянето на едрия паламуд е малко по-трудоемко заради размерите. Може да се направи на скара, да се маринова, има различни рецепти и за фурна.