Край: Десислава Тодорова вече не е кмет на Борован заради конфликт на интереси

Управницата е разследвана от антикорупционната комисия, че е отдала под наем 2 хил. дка общински земи на мъжа си

Политика
12:49 - 20 Юни 2022
2918
Край: Десислава Тодорова вече не е кмет на Борован заради конфликт на интереси

За втори път общинската избирателна комисия във врачанското село Борован прекрати правомощията на кметицата Десислава Тодорова. Според комисията тя е отстранена поради доказан конфликт на интереси, извършен от 2011 до 2015 година. Четири години по-късно е разследвана от антикорупционната комисия, че е отдала под наем 2 хил. дка общински земи на мъжа си.

В началото на тази година ОИК в Борован излезе с решение, с което отстрани Десислава Тодорова от кметския пост. Три месеца по-късно административния съд във Враца я възстанови като кмет. Междувременно по случая протестира прокуратурата, което доведе до днешния пореден опит за прекратяване на кметските правомощия.

Според последното решение на ОИК то не подлежи на оспорване и влиза в сила веднага. Затова от комисията са уведомили ЦИК и искат насрочване на извънредни местни избори в община Борован. Според кметицата Десислава Тодорова обаче това не може да се реши от ОИК, а от закона. Затова тя заяви, че ще обжалва и това решение и Борован продължава да има кмет.

Десислава Тодорова ръководи община Борован трети мандат. Избирана е от местна коалиция на ДПС с други партии. Беше в листите на движението на парламентарните избори миналата година и събра значителен брой преференции.