КРАЙ: Махат решетките на парламента, Минчев умува уволнения

Габриела Килфанова може да излети от поста си на главен секретар на НС

Политика
09:40 - 21 Май 2022
2261
КРАЙ: Махат решетките на парламента, Минчев умува уволнения

Председателят на Народното събрание Никола Минчев съобщи, че днес се демонтират решетките от вратите на парадния вход на институцията след решението на Инспектората към културното министерство не просто да изиска свалянето им, но и да бъде наложена санкция върху ръководството на законодателния орган.

Той не знае колко ще струва демонтирането, но смята, че сумата няма да е голяма. Надява се вратите да могат да бъдат оползотворени по някакъв начин. Стойността им е 34 хиляди лева, дадени засега по неясна процедура по Закона за обществените поръчки. 

Има вероятност парламентът да не обжалва глобата, която ще наложи Министерството на културата, понеже не е спазен законът за паметниците на културата. Минчев все пак иска да види дали глобата няма да е максималната и тогава ще реши.

Той ще реши следващата седмица и дали да уволни главният секретар на НС, която не го е уведомила за поставянето на вратите. От изказването на Минчев остана впечатление, че може би има и друг отговорен за нарушението на закона - че не е поискано разрешение за промените в сграда, която е паметник на културата. 

Главният секретар на НС е Габриела Килфанова, назначена на поста от Ива Митева, докато депутатката от ИТН бе шеф на парламента миналата година.