Край на частните курсове за влизане в СМГ

Образователният министър спира практиката за подготовка на учениците

Общество
12:58 - 27 Август 2019
7638
Край на частните курсове за влизане в СМГ

Министърът на образованието поиска да се сложи край на провеждането от частна фирма на курсове за подготовка за прием в Софийската математическа гимназия. В писмо от 22 август до директора на училището Антоан Тонев министър Красимир Вълчев не възразява срещу провеждането им, но настоява това да прави самата СМГ, а не частната фирма "СМГ учители" ООД. Първо, защото частната фирма печели на гърба на училището - във фирмата преподават учители по математика от СМГ и именно по тази причина напливът към нея от курсисти е толкова голям. Второ, защото - по думите му - фирмата "нерегламентирано приватизира" името СМГ.

Ето какво се казва в писмото, изпратено в контекста на извършената от МОН проверка, цитирано от "OFFNews". 

"Министерството на образованието и науката не възразява срещу провеждането на курсовете, но тяхното осъществяване трябва да става при условия и недопускане ощетяване на бюджета на училищетои съмнения за нарушение принципа на състезателност при приемането на ученици в пети клас.

Мнението ни е, че курсовете следва да се провеждат от и за сметка на СМГ. Курсовете се реализират изцяло с ресурси на СМГ (учители, материална база) и поради желанието на децата и родителите им да учат в СМГ.

Дори и наемните отношения с търговското дружество да са коректно уредени, съществуват поне две причини курсовете да не се организират по този начин, а именно:

- провеждат се от учители на СМГ, с цел кандидатстване в СМГ, т.е. с ресурсите на СМГ и използвайки името СМГ;

- използването на името на СМГ от частно-правен субект е предпоставка за нерегламентиран трансфер на публичен ресурс в частна полза. Ако курсовете се провеждаха от и за сметка на училището, част от цената на обучението, която условно се заплаща за името СМГ, щеше да постъпва в бюджета на училището и да се разходва в полза на учащите и работещите в училището.

Курсовете не биха имали същата популярност и не биха генерирали същите приходи, ако не бяха свързани с кандидатстване в СМГ и не бе известно, че се провеждат от преподаватели от СМГ. Това означава, че съществена част от търсенето и от "цената" на обучението се формира от използването на името на СМГ. В този смисъл при сегашната организация се ощетява бюджетът на училището, като нерегламентирано е приватизирано името "СМГ".

Подобен подход е недобра практика, нарушаваща финансовата дисциплина, и поради тази причина препоръчваме да се прекрати, като курсовете се организират от и за сметка на СМГ.

Отделно от това юридическото извеждане на курсовете извън СМГ създава предпоставки за нарушаване принципа на състезателност и невъзможност да бъде търсена отговорност на учителите, които ги провеждат".
Писмото завършва с ултиматум: "При несъобразяване с препоръката ще сезираме финансово-контролните органи".