КРАЙ НА ГАВРАТА! Започва ремонт на къщата на Райна Княгиня

Сградата ще стане музей на акушерството в чест на великата българка

Общество
09:00 - 06 Юни 2020
3536
КРАЙ НА ГАВРАТА! Започва ремонт на къщата на Райна Княгиня

Къщата, в която е живяла Райна Княгиня в София и която от години позорно се руши пред погледа на граждани и общинари, ще бъде възстановена. Официално е получена документация от Столичната община, която позволява да започне дейност по ремонта на къщата.  С нелеката задача преди 5 години се заели родствениците на Райна Попгеоргиева - Здравчо Здравчев и Таня Доганова. Те са подкрепени от председателя на института на свободните историци Димитър Димитров. 
 
Пред "Канал 3" тримата разказаха подробности по процедурата на превръщането на къщата в музей и интересни факти от живота на Райна Княгиня.   
 
Къщата ще остане собственост на Столичната община, а настоящото решение позволява да бъде отворена строителна площадка и да се събират доброволни дарения. Институтът на свободните историци се наема да помогне безвъзмездно с експертиза и да извърши строителни дейности на базова цена. Когато бъде готова, къщата ще бъде музей според закона за музеите. 

На първия етаж на музея ще бъде представена експозиция, която ще разказва за живота на Райна Княгиня. Тя е имала петима сина, а гостът в студиото Здравчо Здравчев е внук на най-големия син на Райна Княгиня ген. Иван Дипчев.

Четирима от петте ѝ сина са военни, като за записването им във военното училище основен принос има Ген. Кирил Ботев - брат на Христо Ботев. Синовете й са обявени за "врагове на народа" от комунистическата власт. Съпругът ѝ Васил Дипчев е участник в Априлското Въстание и Руско-турската война. 

Самата Райна Попгеоргиева е била акушерка. Нейна е идеята за създаването на "Майчин дом". Построяването на болницата е постигнато от взаимодействието й с княгиня Елеонора. Обсъжда се идеята в реставрираната къща да има малък музей на акушерството.

Таня Доганова припомни че тогавашното село Орландовци 5 години се е носело името "Райна Княгиня".

В къщата ще има и временни изложби. Обсъжда се възможността да се направи и малка библиотека с издания, кореспондиращи на времето. 
 
Ако желаете да участвате във възстановяването на този изключителен паметник на културата, ето и банковата сметка, на която можете да дарите:
 
IBAN BG 72 IABG 8098 5000 8683 01
BIC IABGBGSF