Край на хаоса: След арести и ранени, контузеният Меси вдигна пак Копа Америка

Драмата в Маями продължи 120 минути, след като около час и половина мачът не можеше да започне

Топ
08:51 - 15 Юли 2024
1844
Край на хаоса: След арести и ранени, контузеният Меси вдигна пак Копа Америка

Аржентина е шампион на Копа Америка 2024 след луд, луд финал, спечелен с 1:0 срещу Колумбия с продължения.

Лаутаро Мартинес вкара единствения гол в 112-ата минута, за да донесе трети пореден трофей на отбора, затваряйки "златен цикъл" - Копа Америка 2021, световна титла от 2022 и сега защитена титла на континента.

Но голът на Лаутаро и награждаването далеч не изчерпват случилото се тази сутрин в Маями, където имаше кръв, ранени и арести, както и сълзи на великия Лео Меси, напуснал терена с огромен оток на десния глезен, и много въпроси около това какъв домакин на турнира бяха Съединените щати. Типична латино драма, на моменти излизаща от представите за нормално и разумно провеждане на футболен мач.

Финалът на "Хард Рок Стейдиъм" започна със 77 минути закъснение, след като фенове щурмуваха входовете, настана грандиозен хаос и организаторите просто изпуснаха нещата от контрол.

Пищяха хора, имаше ранени, притиснати до огради, ударени с палки от униформени, както и с белезници - арестувани, като някои от тях се оказаха напълно невинни и законно притежаващи билети.

Невероятните мерки за сигурност, започнали на 500 м от стадиона, всъщност не помогнаха, а попречиха.

70 000 колумбийци и аржентинци се изнервиха от чакането, напрежението очаквано се вдигна и се стигна до сцените, които забавиха дълго, дълго самия мач.

И се потвърди впечатлението, че цялата организация на турнира бе много слаба. Тя бе критикувана и след сблъсъците на трибуните на полуфинала Уругвай - Колумбия, а и отделно за начина, по който отборите не могат да тренират нормално, терените са в лошо състояние и целият турнир оставя впечатление за хаос.

За капак на забавянето дойде и удължена гротескно почивка между двете полувремена, за да може да видим миниконцерт на звездата Шакира.

Отборите, и без това изнервени от дългото чакане преди старта, седяха в съблекалните над 20 минути, за да си мине шоуто по програма. Ден преди мача селекционерът на колумбийците Нестор Лоренсо възропта срещу плана за това, като каза на организаторите: "Това не ви е Супербоул, това е футболен мач!".

След това все пак играта все пак бе подновена, а двата отбора се хвърлиха да печелят купата. Имаха своите шансове, но гол не падаше.

А в 64-ата минута дойде още един момент, с който този финал ще бъде запомнен. Лео Меси падна на тревата и се видя веднага по лицето му, че нещо не е наред. Десетката се разплака, събу обувката си и бе заменен, а кадрите на скамейката го показаха облян в сълзи.

Минути по-късно, вече бос, десният му крак бе на няколко пъти в кадър - с огромен, отекъл до неузнаваемост глезен. Колко сериозна е травмата ще се разбере днес или утре, но Меси в края имаше сили да се радва с отбора, макар и куцукайки из терена.

Лаутаро вкара 8 минути преди края на продължението след асистенция на Джовани ло Селсо, за да донесе трофея на Аржентина.

Деветката на Интер влезе като резерва само 15 минути по-рано, в 97-ата, когато замени Хулиан Алварес.

Жокерът Мартинес се разписа за пети път на турнира и е реализатор №1 в състезанието.

Колумбия продължава да чака купата на континента, след като я е печелила само веднъж през 2001 г. Докато за шампионите това е рекордна 16-а титла на Копа Америка.

Досега аржентинците бяха равни с Уругвай - с по 15 трофея.

А за едва ходещия на награждаването Лео Меси това бе 46-а купа в кариера, която ще остане ненадмината.