КРАЙ НА ХЛЯБА В КОФИТЕ : Разрешават да се дарява храна с изтекъл срок

Претоплените манджи обаче подлежат на лабораторна проверка

Общество
15:26 - 06 Ноември 2020
2759
КРАЙ НА ХЛЯБА В КОФИТЕ: Разрешават да се дарява храна с изтекъл срок

За първи път в България ще може да се даряват храни с изтекъл срок “най-добро до”, но след проведен лабораторен тест, доказващ че са безопасни. Това става ясно от проект на наредба за т.нар. “хранително банкиране”, пуснат за обществено обсъждане от агроминистерството.

Бизнесът обаче още от сега настяова тестовете да са за сметка на държавата, защото в противен случай в условията на криза не може да поеме и този разход и ще насочи храните за унищожаване, предаде "Медиапул".

За първи път конфискувани от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ ) продукти ще могат законово да се даряват на бедните. Досега се случваше рядко и само при съгласие от собственика на храните, защото нямаше законова норма.

Проектонаредбата казва, че хранителната банка (така се наричат институциите, които приемат храни от фирмите и ги насочват към бедните - б.а.) ще може да дарява храни с изтекъл срок “най-добро до”, ако е установено с протокол от лабораторно изпитване, извършено в официална лаборатория, че храните са безопасни. А също така и при спазени инструкции за правилно съхранение на храните, и когато опаковката им не е повредена, казва проектът. Друго изискване е храните да са доставени до 5 дни след изтичане на срока “Най-добро до”.