Край на изкуствените мигли и вежди по тавани и мазета

Здраве
14:00 - 18 Май 2022
6201
Край на изкуствените мигли и вежди по тавани и мазета

Миглопластиката, микроблейдингът на вежди, устни, влагането на филъри, ботокс и силикон в устни, бузи, чела, брадички и носове по мазета, тавани и нелицензирани салони отива в миналото. Всички тези процедури, част от естетичната дерматология, вече ще бъдат оформени в нови медицински стандарти - като част от общите за дяла "Кожни и венерически болести", става ясно от отговор на здравната министърка проф. Асена Сербезова. 

Досега контролът по процедурите се държеше единствено от регионалните РЗИ-та, при това не за качество на услугите, а по трудовите нормативни уредби за брой работни места и проверките за тях. 

Сербезова е отговорила с новината на питане на зам.-шефката на парламента и депутатка от ГЕРБ Росица Кирова след нейна среща с председателя на асоциацията на естетичните дерматолози д-р Снежана Атанасова за желанието на съсловието да се въведе строга регулация на процедурите. По същество те представляват инвазивни процедури, а защитата на пациентите от тях в момента клони към нула заради неясни критерии за работа, както и придобити специалности. 

"Целта е професията да бъде изведена от нелигитимното поле на дейност и да се работи безопасно и отговорно. Сега такива медицински дейности се извършват от лица, които нямат необходимата квалификация. Всичко това се отразява на здравето на пациентите. Съществуват и порочни практики на обучения, които се извършват от лица без компетентност", пише Кирова до Сербезова. 

Вече има изпратени 2 писма до МЗ с молба от медицинските специалисти за становища по предложените от тях проекти за стандарти. От своя страна, Сербезова се съгласява с тях и пише на депутатката, че съвсем скоро конкретните предложения ще бъдат подложени на обществено обсъждане и очаква да бъдат приети. 

На снимката: Българското Барби Андреа Иванова