КРАЙ НА САГАТА: Фандъкова връща на държавата 71 млн. лева, няма да има горене на боклук

Повече от милион вече за профукани за "консултантски услуги"

Политика
18:56 - 06 Април 2023
5956
КРАЙ НА САГАТА: Фандъкова връща на държавата 71 млн. лева, няма да има горене на боклук

Столичната община ще върне над 71.78 млн. лева, получени като аванс за изграждане на инсинератор за изгаряне на изсушени отпадъци. Парите са в банкова сметка на общината. Всички политически групи в Столичния общински съвет подкрепиха тежкото решение.

Повече от 10 години минаха, откакто се правят опити да се въведе технологията за изгаряне на софийския боклук. Целта е да се осигури допълнителна енергия за отопление на абонатите на "Топлофикация София" като горенето е в инсинератор в близост до центъра на града - на площадка в ТЕЦ София, зад Централна гара.

Проектът за инсинератор се финансира по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) - над 177 млн. лева, и 134 млн. лева заем на общината от Европейската инвестиционна банка. Обектът трябваше да бъде завършен до 31 декември 2023 г., защото дотогава са плащанията по ОПОС. Това няма как да стане, защото Върховният административен съд определи, че избраният изпълнител не отговаря на изискванията на обществената поръчка и бе отстранен през януари 2023 г. Така парите по ОПОС бяха изгубени.

Сега ГЕРБ поиска с доклад разрешение от СОС да върне получения аванс от 71 млн.лева на управляващия орган по ОПОС, който е от Министерството на околната среда и водите. Оказа се, че 1,2 лева от аванса вече са разходвани за консултантски услуги, обясни Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС на въпрос от "Демократична България".

В момента боклукът на милионния град се събира от фирми на Кирил Домусчиев, Румен Гайтански и "Титан" на бившите собственици на ПФК ЦСКА Иво Иванов и Димитър Борисов. Те имат договори до 2025 г. с общината за стотици милиони левове да го превозват до с. Яна за сушене.