Край на тарикатите: 40 нови камери ще дебнат в бус лентите в София

Глобата за първо нарушение от този тип ще е 50 лева

Актуални новини
21:51 - 12 Юни 2019
6253
Край на тарикатите: 40 нови камери ще дебнат в бус лентите в София

40 нови камери следят за нарушения в бус лентите на основните софийски булеварди, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Общината е инвестирала в техническите средства, за да намали масовата практика леки автомобили да използват трасетата, които уж са само за градския транспорт. Глобата за първо нарушение от този тип е 50 лева.

"Целта е да увеличим скоростта на движение на градския транспорт и точността. Моля шофьорите да не нарушават правилата. А КАТ вече имат всички инструменти, за да осигуряват спазването на закона за движение", писа Фандъкова в официалния си профил във Фейсбук.

Различни организации от години предупреждават, че заради многото нарушения бус лентите на практика губят смисъла си. През 2015 г. сдружението "Спаси София" например само за час засече 496 нарушители в лентата за автобуси на моста над "5-и километър" на булевард "Цариградско шосе".

При предвидените от закона глоби това би означавало наложени санкции от 24 800 лева - само за час и само в едната посока. За цялата 2015 година обаче от Пътна полиция са наложили едва 700 глоби за подобни нарушения.

Членовете на групата изтъкват, че бус-лентите правят градския транспорт по-бърз, по-надежден и по-привлекателен. Фактите са такива - тарикатите, изпреварващи отдясно, после забавят и двете други ленти при опитите си да се престроят.

Експерименти в Германия и Великобритания показаха, че движение само по една лента често е по-бързо от движението по три ленти, които в един момент трябва да се съберат в две, тъй като в първия вариант трафикът се движи постоянно, а във втория се налагат спирания и потегляния.