Край на третия мандат: ИТН отказа окончателно подкрепа за БСП

Политика
10:58 - 01 Септември 2021
6205
Край на третия мандат: ИТН отказа окончателно подкрепа за БСП

Окончателното решение на ИТН на Слави Трифонов е да не подкрепи БСП за съставяне на кабинет с връчения на левицата трети проучвателен мандат от президента Румен Радев. Това обяви от парламентарната трибуна шефът на парламентарната група на Дългия Тошко Йорданов, който уточни, че все пак негови депутати ще присъстват на последната среща, отправена по покана на Корнелия Нинова, но тя нямало да доведе до новина. "Няма да ви подкрепим", отсече той. 

Изказването му дойде на фона на скандал в НС заради опита да бъде съкратен срокът за предложения в актуализацията на бюджета така, че на 7 септември да бъдат приети текстовете на второ четене в пленарната зала с предшестващо заседание на бюджетната комисия в събота. 

В това предложение за съкращаване на сроковете ИТН прозряха опит на БСП да работи в полза на ГЕРБ и ДПС и с бърз край на този състав на парламента да не се приемат други ключови законопроекти - за изваждането на Бюрото по защита от шапката на съдебната власт и преминаването му обратно в правосъдното министерство, отпадането на НСО охраната за всички други лица, с изключение на заплашените и президента, премиера и председателя на НС. 

"Затова БСП драпат с ГЕРБ и ДПС това да се случи.  ГЕРБ и БСП са в комплект, както бяха в предишните парламент, правейки се на опозиция. Нинова обясняваше дълго, че сте партия на протеста. Днес лицемерието ви е очевадно и вие отново се гушнахте с ГЕРБ. Ако приемете това предложение, БСП трябва да изпратят букет цветя и шоколадови бонбони на Гешев", каза от трибуната Йорданов. 

Тогава в дебата се намеси депутатът от ГЕРБ Тома Биков в защита на Нинова: "Ние с БСП от десетина години сме в доста сериозен конфликт. С Нинова сме опоненти, а даже понякога сме прекалявали в изказванията си. Но в нейна защита, колкото и да ви звучи лошо, ще ви кажа нещо в нейна защита - нито е ходила на кино с Борисов, нито била министър на Борисов, нито е била омбудсман. Тя на килимчето не е била, за разлика от всички останали в тази зала". 

Самата Корнелия се обиди и застана пред микрофона с думите: "Добре си поиграхте на мой гръб и с моето име. Големите умове се занимават с идеи, средните - със събития, а малките - с хората", напомни тя. 

И продължи: "Ние с Борисов 5 години бая сме се били и не можете да ми причините нищо повече от това, което съм преживяла с този човек. 

Никога в политическата си кариера не съм стъпвала в офис или кабинет на Борисов, Трифонов или Иванов. Никога. Защото разбирам политиката по друг начин, защото искам тя да се прави прозрачно и публично и защото се опитвам да давам личен пример с това. А и никой не може да ме държи в зависимост от парите, постовете или властта си. 

Приехме бюджета на 27 август, днес е 1 септември, минали са 5 дни. Внесли ли сте предложения за изменения за 5 дни? Има внесени нула предложения по ДОО. Къде бяхте 5 дни? А сега викате "Дайте ни още 2 седмици". Сега искате 5 дни на плажа, а народът да чака. Има внесено 1 предложение от ДБ и 2 от ИТН за намаляване на парите на министерството на туризма и едно срещу земеделските производители. Това сте свършили за 5 дена, а излизате с аргумент, че трябват още 15", захапа тя депутатите. 

Заявихте, че сте напълно готови с предложения, къде са, пита още Нинова. И разкри, че по време на предварителните разговори за бюджета, ИТН са заявили, че няма да работят с БСП. "Ние държим на фактите и истината, а те са, че ИТН не успяха да направят редовен кабинет, защото се скараха с другите партии. Може да говорите за лицемерии, но само преди седмица вашият лидер заяви, че БСП е най-конструктивната и диалогична партия в този парламент. Така е, проявихме разум и диалогичност, а ИТН не успя.

Президентът реши да даде третия мандат на нас и ние опитваме всичко възможно. Искаме промяна в съдебната система, в Бюрото за защита, закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, искаме промяна на модела на управление във възлагането на обществените поръчки, промяна в здравеопазването, в образованието. А вие да излизате и да казвате, че БСП е виновна това да не се случва и да ни пришивате към ГЕРБ, това е единствено политическо раздвоение на личността". 

Мая Манолова пък разкри, че малко преди връчването на третия мандат, Нинова е била на среща с нея в нейния кабинет, като преди това пък двама заместник-председатели на БСП са сторили същото. "Спрете със спекулациите.

Вие ме подведохте за актуализацията на бюджета. Не знам в чии кабинети сте били, но когато миналата година ви призовахме да излезете от НС и да се присъедините към народа, вие останахте в парламента с ГЕРБ и ДПС", отсече Манолова.