КРАЙ НЯМА: И бъдещият кмет на София се оказа с ДС потекло

Васил Терзиев се готви за мощен отпор от радикалната десница и антикомунистите заради дядо и баща с картончета

Ексклузивно
14:45 - 22 Юни 2023
15792
КРАЙ НЯМА: И бъдещият кмет на София се оказа с ДС потекло

Васил Терзиев, основателят и един от собствениците на айти компанията "Телерик", спряган упорито за общ кандидат за кмет на София и на Демократична България, и на Продължаваме промяната, и на "Спаси София" за вота идния октомври, се оказа с потекло, водещо до бившата Държавна сигурност. За това алармират фактори от радикалната десница в столицата след новината, за която и Lupa.bg ви информира - че консенсусът вече е постигнат, а ежбите между личности като Борис Бонев, Георги Илиев и Трайчо Трайков (като потенциални конкуренти на Терзиев за кампанията - б.р.), са били туширани. 

Ето какво стана ясно броени часове преди обявеното като бъдещо официално съобщаване на вестта за общото издигане на Терзиев за "Московска" 33:

"Дядото, на когото е кръстен кандидатът на ПП за столичен кмет, е бил шеф в ДС, баща му също е работил в ДС. Дядото Васил Терзиев от 1943 г. е бил началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител на зоната във Втора средногорска бригада “Васил Левски”.

След 9 септември 1944 г. влиза в структурите на Българската армия. Между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление - военно контраразузнаване.

От 19 септември 1959 г. е генерал-майор. От 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП. Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР.

С указ №2105 от 9 август 1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените “Георги Димитров” (1972), “Народна република България” I, II, III степен, “9 септември 1944 г.”, “Народна свобода 1941 - 1944 г.” и други. Бащата Александър Терзиев е работил в Първо главно управление", недоволстват антикомунистите. И готвят силен отпор срещу фигурата на иначе перспективния предприемач и визионер за развитието на София след близо 15 години фандъковщини в града.