Край няма: Нова зараза плъзва в Китай

Съобщиха за първи случай в света на птичи грип H10N3, поразил човек

Новини
12:01 - 01 Юни 2021
2514
Край няма: Нова зараза плъзва в Китай

Мъж в Източен Китай се е разболял, което може да е първият човешки случай в света за щам H10N3 от птичи грип, но рискът от широкомащабно разпространение е нисък, заяви правителството във вторник, съобщава АП, цитирана от news.bg.

41-годишният мъж от провинция Дзянсу, северозападно от Шанхай, е бил хоспитализиран на 28 април и е в стабилно състояние, съобщи Националната здравна комисия на уебсайта си.

Друг случай на заразен човек с H10N3 не е докладван, каза комисията.

"Тази инфекция е случайно кръстосано предаване", се казва в нейното изявление. "Рискът от широкомащабно предаване е нисък."

Китайският център за контрол и превенция на заболяванията проведе геномна последователност върху кръвна проба от пациента миналата седмица и потвърди, че това е щамът H10N3.

Местните власти са проследили контактите на пациента и са ги държали под медицинско наблюдение. Китайската национална здравна комисия потвърди във вторник, че досега в света не е имало случаи на човешка инфекция с H10N3.

H10N3 е слабо патогенен или относително по-малко тежък щам на вируса при домашните птици и рискът от широко разпространение е много нисък.

В Китай има много различни видове инфлуенца по птиците и някои спорадично заразяват хора, обикновено работещи с домашни птици.

H5N8 е подтип на грипния вирус - Инфлуенца А (известен също като птичи грип). Докато H5N8 представлява нисък риск за хората, той е силно смъртоносен за дивите птици и домашните птици.

През април бе открит високопатогенен птичи грип H5N6 при диви птици в североизточния китайски град Шенян.

Не е имало голям брой човешки инфекции с птичи грип, откакто щамът H7N9 уби около 300 души през 2016-2017.