Край! Русия пуска чужди доброволци във войната

Актуални новини
12:56 - 11 Март 2022
4539
Край! Русия пуска чужди доброволци във войната

Повече от 16 000 чуждестранни бойци, много от Близкия изток и опитни в борбата срещу джихадистите, искат да отидат в Украйна и да се присъединят към силите на подкрепяните от Русия Донецка и Луганска народни републики, каза руският министър на отбраната в петък.

По време на заседание на НС за сигурност Сергей Шойгу предложи да им бъде дадена зелена светлина.

„Смятаме, че би било правилно да отговорим положително на тези искания, особено след като те го правят не за пари, а защото това е тяхно желание.

„Познаваме много от тези хора – те ни помогнаха да се борим с ИДИЛ през най-трудния период от последните 10 години“, обясни Шойгу.

Президентът Владимир Путин заяви, че подкрепя идеята, като отбеляза, че противниците на Русия в Украйна по подобен начин набират чуждестранни доброволци.

„Западните спонсори на украинския режим в Украйна не го крият, правят го открито, в нарушение на международното право“, каза Путин, след като нарече чуждестранните бойци, пътуващи да се бият за Украйна, като „наемници“.

Киев разреши на чуждестранни доброволци да идват в Украйна и да се бият с руските войски там. Някои западни държави предупредиха своите активни военни да не отговарят на призива. Киев обаче твърди, че около 20 000 чужди граждани от 52 държави са се съгласили да помогнат в каузата му.