КРАЙ: Закриха линията за защита на деца от онлайн тормоз

Горещият телефон затваря, освободиха операторите, държавата нехае

Общество
15:50 - 01 Август 2022
3210
КРАЙ: Закриха линията за защита на деца от онлайн тормоз

България вече няма гореща линия за онлайн безопасност за деца. Горещият телефон се закрива, а хлапетата, подложени на интернет тормоз, включително склоняване към изпращане на видеоматериали и потенциални жертви на педофилия, няма към кого да се обърнат. За това алармираха от Национална мрежа за децата, след като многократно са се опитвали да се обърнат към държавата за помощ и финансиране.

"Утре дете, което е изнудвано да праща голи снимки на възрастни, ще се опита да се обади на горещата линия за безопасен интернет. Само че там няма да има кой да отговори.

Защото днес е денят, от който в България вече НЯМА гореща линия за онлайн безопасност за деца.

От днес всичките близо 16 000 случая на деца, жертви на онлайн насилие, тормоз, злоупотреба трафик и сексуално насилие годишно няма къде да търсят помощ", написа Мария Брестничка от НМД. И обясни, че от там са писали на всички възможни министерства, но нито едно не им е обърнало внимание.

"От днес Национален център за безопасен интернет спира да работи. Защото зад него стоят граждански организации, които над 16 години се грижат за онлайн безопасността на децата със собствени усилия. И които през последните поне пет правителства са направили всичко възможно, за да намерят съфинансиране от страна на държавата, ЧИЙТО АНГАЖИМЕНТ Е ДА ОСИГУРИ ТАКАВА ЛИНИЯ.

Спира обработването на сигналите за сексуална експлоатация на деца онлайн - голяма част от които са международни случаи - а сътрудничеството с Интерпол е прекратено.

От днес част от екипа на Центъра е освободен и ще търси работа на друго поприще. Дори да е възможно линията да започне отново да работи, остава отворен въпроса откъде ще се намерят обучени и подготвени хора, които да посрещат сигналите.

Една малка група хора се опитвахме през последните месеци да помогнем на Центъра. Национална мрежа за децата - National Network for Children Bulgaria И макар да имаше надежда и подкрепа, че това ще може да се случи, не успяхме да го направим в рамките на вече разпуснатото правителство и парламент. Кога тази тема ще дойде отново на дневен ред, е въпрос без отговор.

Това децата да са приоритет и да го правим за децата си има съвсем конкретни измерения. Например, да не затваряме единствената линия, която посреща сигнали за онлайн насилие над деца, на която се доверяват десетки хиляди деца, родители, учители", добави Брестничка. 

Центърът за безопасен интернет ще продължи на доброволни начала да обработва сигнали в идните седмици, но линията се закрива.