Крайнодесните в Израел осъдиха споразумението за заложниците

Свят
13:15 - 22 Ноември 2023
1721
Крайнодесните в Израел осъдиха споразумението за заложниците

Лидерът на националистическата партия Otzma Yehudit (Еврейската сила) и министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир нарече снощното споразумение за освобождаване на някои израелски и чуждестранни заложници в замяна на значително повече палестински затворници от израелските затвори "опасен прецедент, който повтаря минали грешки", съобщава Би Би Си.

Бен-Гвир признава, че сделката има някои положителни аспекти, но в същото време смята, че Израел има задължение да върне всички, които са държани в плен от "Хамас".

"Нямаме нито право, нито разрешение да се съгласим с идеята да ги разделим и да върнем само част", ​​каза политикът.

В публикация в социалната медия X той осъди сделката за това, че не освобождава всички жени и деца, задържани в Газа, като я нарече "неморална, нелогична и много далеч от достатъчно добра".

Според него всичко е можело и е трябвало да бъде различно.

"Повече от всичко друго "Хамас" искаше това примирие", каза Бен-Гвир. Според него групировката също е искала да се "отърве" от жените и децата на първия етап, за да намали международния натиск върху нея. В замяна "Хамас" иска гориво, освобождаване на терористи, край на дейностите на израелската армия и дори забрана на разузнавателни полети над Газа," каза министърът.

"Те получиха всичко това", каза Бен-Гвир, цитиран от Times of Israel.

Вместо това политикът призова за засилени военни действия от страна на израелските военни, за да принудят "Хамас" да се съгласи на всеобхватна сделка за заложници. Той каза, че министрите от неговата партия са гласували против настоящата версия на сделката "с известно колебание", признавайки, че всички варианти по това време "са били лоши".