Крал Чарлз III отне дома на принц Хари във Великобритания

Свят
17:39 - 01 Март 2023
3244
Крал Чарлз III отне дома на принц Хари във Великобритания

Принц Хари и съпругата му Меган вече нямат дом във Великобритания, след като Чарлз III им е отнел резиденцията Фрогмор котидж, съобщава БТА, като цитира британските медии. 

По-малкият син на краля заедно със семейство си се премести да живее в САЩ.

Чарлз III е взел решението, след като Хари публикува мемоарната си книга, предизвикала сериозна полемика. 

Според вестниците "Сън" и "Дейли телеграф" Бъкингамският дворец е изпратил известие за изнасяне на двойката, която напусна Великобритания с гръм и трясък през 2020 г. и оттогава засили атаките си срещу монархията.

Фрогмор котидж - резиденция с пет спални, намираща се близо до замъка Уиндзор, беше предоставена на херцога и херцогинята на Съсекс от Елизабет Втора през 2018 г. като сватбен подарък.

Ремонтът, извършен от двойката, беше за повече от два милиона евро за сметка на данъкоплатците. Принц Хари трябваше да възстанови сумата, след като се пресели в родината на съпругата си.

Според в. "Сън" крал Чарлз Трети не е предложил нова резиденция на херцозите на Съсекс, като по този начин ги е лишил от кралско имение, което да използват по време на редките им пътувания до Великобритания. Това решение изглежда като наказание, след като в началото на януари излезе книгата на Хари "Резервен", в която разчиства сметки със семейството си.

Решението на крал Чарлз Трети вероятно ще изостри конфликтите в монархията, докато по-малкият му син оспорва в съда отнемането на специалната полицейска закрила.

Два месеца преди коронацията на краля въпросът за присъствието на Хари и Меган на церемонията все още не е официално решен, въпреки че някои медии съобщават, че са поканени.

Според в. "Сън" Чарлз Трети е помолил принц Андрю да живее във Фрогмор котидж, за да намали разходите за живот на по-малкия си брат, който в момента обитава луксозен имот в Уиндзор.

Андрю изпадна в немилост, след като беше обвинен в сексуално насилие и заради приятелството си с покойния американски финансист Джефри Епстийн.

От Бъкингамския дворец не коментират тази информация.