Кралица Елизабет II с лично съобщение до Байдън

Новини
22:30 - 20 Януари 2021
2311
Кралица Елизабет II с лично съобщение до Байдън

Кралица Елизабет II изпрати лично съобщение до Джо Байдън, който встъпи в длъжност като президент на САЩ, съобщава прес службата на Бъкингамския дворец, цитирана от ТАСС.

"Нейно величество изпрати лично съобщение до президента Байдън преди церемонията по встъпването в длъжност", каза шефът на официалната резиденция на Великобритания , без да дава повече подробности. 

Байдън е 14-ият президент на САЩ през почти 69-те години от управлението на Елизабет II. В същото време 12 от тях бяха са имали аудиенция при Нейно Величество.

Освен Байдън, кралицата не се срещала само с един президент - Линдън Джонсън (1961-1963). Предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, беше удостоен с тази чест два пъти - през 2018 и 2019 г., а във втория случай посещението имаше статут на държавно посещение, което предполагаше редица събития с участието на кралицата. Елизабет II даде тържествен банкет в Бъкингамския дворец в чест на Тръмп и съпругата му Мелания.

По-рано британският вестник „Дейли телеграф“ съобщи, че Великобритания може да стане първата или втората страна, която Байдън ще посети, след като встъпи в длъжност като президент на САЩ. Според изданието, посещението на Байдън в кралството вероятно ще бъде по повод срещата на върха на Г-7, планирано за юни тази година.