Кралицата посреща 94-и рожден ден в изолация

Елизабет Втора се среща само с принц Филип и проверен антураж

Личности
07:25 - 21 Април 2020
2031
Кралицата посреща 94-и рожден ден в изолация

Британската кралица Елизабет II празнува днес един по-различен рожден ден. Най-дълго управлявалият британски монарх навършва 94 години на фона на пандемията от коронавирус, която засегна тежко и Кралството в много аспекти. 

Кралското семейство също бе засегнато от заболяването, тъй като 71-годишният й син принц Чарлз, се разболя, но без сред леките случаи.

Самата тя напусна Лондон, епицентъра на епидемията във Великобритания и е в дома си в Уиндзор заедно със съпруга си, херцога на Единбург принц Филип.

98-годишният Филип, който постепенно се оттегли от задълженията си, преди дни направи рядко изявление, в което благодари на служителите "на първа линия", които се борят с коронавируса.

В две обръщения към нацията тя поиска да повдигне духа на поданиците си в тежките времена, които обаче няма да ги сломят.

Монархът официално отбелязва празника през юни - пищно и с парад. През април тя празнува в тесен семеен кръг в Лондон, като датата е отбелязвана с топовни салюти. Тази година обаче тържествата са отменени.

Великобритания отбеляза 124 743 случая и 16 509 починали. Страната е под блокада от седмици. Епидемията засегна и икономиката на страната, като правителството обяви спешни спасителни мерки.