Кралицата се появи в Шотландия с бастун

Визитата изненада британското общество

Новини
18:33 - 27 Юни 2022
3759
Кралицата се появи в Шотландия с бастун

Лъчезарната 96-годишна Елизабет II, облегната на своя бастун, се появи изненадващо в Единбург, за да вземе участие в древна церемония, с която да открие седмица на кралски събития в Шотландия.

Визитата изненада британското общество, защото през май беше потвърдено, че тя няма да присъства, а вместо това трябваше да бъде представлявана от принц Чарлз, принцеса Ан, принц Едуард и съпругата му Софи

От известно време тя страда от проблеми с предвижването и поради това голяма част от нейнте ангажименти бяха отменени.

Тя участва в древната "Церемония на Ключовете", където и бяха предадени ключовете на града, с което бе приветсвана в нейното "древно и наследствено" кралство Шотландия. По-нататък традицията диктува монархът да върне ключовете, поверявайки тяхното пазене на кмета на Единбург.

Рамо до рамо с Елизабет II бяха най-малкият и син Едуард и неговата съпруга Софи.

Известен факт, е че британският монарх таи особена привързаност към Шотландия.

Очаква се по-късно през седмицата Кралицата да се срещне с първият министър на Шотландия - небезизвестната Никола Стърджън, която крои планове за независимост на страната.

Елизабет ІІ се надява да успее да присъства на по-голямата част от събитията в Шотландия, сред които и прием за златните носители на наградата на херцога на Единбург, каквато бе титлата на покойния и съпруг Филип.

В сряда принц Едуард и Софи ще бъдат домакини на парти в чест на хора, които са допринесли за развитието на общностите в Шотландия.

Всичко това се случва на фона на предстоящи проверки на даренията в благотворителната организация на принц Чарлз.
По-рано през уикенда се появи информация, че Елизабет е пренебрегнала съветите на своите лекари и отново се е качила на седлото, за да язди.