Кралската опера в Лондон продава картина на Хокни за 18 млн. паунда

Културната институция изправена пред най-голямата криза в историята си

Новини
12:02 - 05 Октомври 2020
2520
Кралската опера в Лондон продава картина на Хокни за 18 млн. паунда

Кралската опера в Лондон продава картина от Дейвид Хокни, за да получи средства, с които да оцелее в най-лошата криза в историята си - пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс. Предварителната оценка на "Портрет на Дейвид Уебстър" от Хокни е от 11 до 18 милиона британски лири (14-23 милиона щатски долара). Тя ще бъде предложена на търг на "Кристис" на 22 октомври, предава БТА.

"Тъй като сме изправени пред най-голямата криза в историята ни, портретът на сър Дейвид Уебстър е важна част от стратегията ни за възстановяване - заяви директорът на операта Алекс Биърд. - Приходите ще бъдат използвани, за да могат най-великите изпълнители в света отново да се върнат на сцените ни".

Кралската опера, както и другите културни институции във Великобритания, беше принудена да затвори през март с първата вълна от Ковид-19. Оттогава не може да си осигури приходи.

Дейвид Хокни е признат за един от гигантите на британското изкуство през 20-и век. Портретът на Дейвид Уебстър е от 70-те години на миналия век. "Кристис" го описва като "изключителна картина, която идеално улавя майсторството на твореца и усета му към цветовете".

Дейвид Уебстър е директор на Кралската опера от 1945 г. до 1970 г. Той я издига на световно ниво.

Възстановителният план на Кралската опера в Лондон предвижда още намаляване на разходите, набиране на средства от публиката, кандидатстване за държавна помощ, печалби от активи.